Dokter Ted - meningokokken en scoliose

Omroep: MAX

Duur: 0:05:08

Uitzending: di 11 sep 2018 17:00

In het nieuws: meningokokken en scoliose

De afgelopen dagen is er veel om te doen geweest: de meningokokkenziekte. De variant die nu actief is treft vooral jongeren. Daarom start het RIVM met het vaccineren van 14-jarigen. Maar er is op het medische vlak meer aan de hand. Want steeds meer mensen lijden aan scoliose. Maar hoe zit dat met de vaccinatie voor meningokokken en waarom zijn er meer meldingen van scoliose. We leggen die vragen voor aan dokter Ted van Essen.

Meningokokken

Meningokokken kent verschillende types’s. In 2002 is het type C actief. Hier is ook een inentingscampagne voor geweest. De variant die nu actief is, is het type W. Dit is overgekomen uit Zuid-Amerika en Groot-Brittannië. Dit type slaat zeer acuut toe, sneller dan andere meningokokken. Dit komt waarschijnlijk omdat de bacterie zich lang onder de radar van het immuunsysteem verborgen houdt. De afgelopen 3 jaar is het aantal patiënten met meningokokken type W omhooggeschoten van minder dan 10 gevallen per jaar, naar in 2018 78 gevallen tot en met augustus. In 1 op de 6 gevallen overlijdt de patiënt. Bij jongere ligt dit percentage hoger. Daarvan overlijdt 1 op de 3 aan de gevolgen van de bacterie. De bacterie treft alle leeftijden. Maar het RIVM denkt de ziekte het hardst te treffen door zich bij het vaccineren te richten op tieners, omdat die door hun leefstijl van veel uitgaan en hun vel sociale contacten gelden als ‘superverspreiders’.

Scoliose

Een ander opvallend onderwerp in het nieuws is het toegenomen aantal gevallen van mensen met scoliose. Scoliose is een ernstige vergroeiing van de ruggengraat. Het aantal patiënten is in 2008 nog 6500, maar in 2016 al meer dan 8000. Dat is een stijgingspercentage van 21 procent. Ondanks deze toename wordt er sinds 2015 door jeugdartsen niet meer gecontroleerd op scoliose. En dat is jammer, want daardoor wordt het vaak te laat ontdekt. Oorzaak daarvan is mogelijk dat nog steeds niet bekend is waardoor de aandoening ontstaat.

Op tijd ontdekken

Maar het op tijd ontdekken van scoliose is wel belangrijk, want dan kan een ingrijpende operatie worden voorkomen. Als een mogelijke kromming op tijd ontdekt wordt, dan kunnen maatregelen worden genomen. Bij een kromming in de wervelkolom van tussen de 25 en 45 graden krijgt u een brace, een soort korset, waardoor de rug uiteindelijk weer rechter groeit. Is de kromming groter dan 50 graden, dan is een operatie over het algemeen de enige optie. Naast het ontdekken van scoliose doet zich nog een ander probleem voor onder jongeren en dat is dat zij door het gebruik van tablets en telefoon, jongeren ook meer en meer een ‘gewone’ kromming in de rug ontwikkelen. Daardoor wordt een kromme rug vaak daaraan toegeschreven, terwijl het in sommige gevallen wel degelijk om scoliose gaat die dringend behandeld moet worden. De vereniging van scoliosepatiënten begint komend najaar op de scholen met een campagne, Zo herken je scoliose. Daarin wordt bijvoorbeeld een simpele buktest aangeraden die duidelijk kan maken of er sprake is van beginnende scoliose.

Dokter Ted van Essen behandelt dit onderwerp in Tijd voor MAX op dinsdag 11 september 2018.

Stel uw vraag aan dokter Ted van Essen

U kunt van dinsdag 11 september tot woensdag 12 september 2018 10.00 uur hieronder vragen stellen aan dokter Ted van Essen over de meningokokken en scoliose. Andere vragen worden niet beantwoord. Na woensdag 12 september 2018 mag u uiteraard een reactie achterlaten, maar deze wordt niet meer beantwoord. Dit betreft geen persoonlijk consult! De dokter moet u daarvoor immers goed kennen. Dokter Ted helpt u graag met algemene informatie en achtergronden bij het onderwerp dat is behandeld in Tijd voor MAX.

U moet zich eerst registreren en inloggen om uw vraag te stellen. Uw e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen en u kunt een fictieve naam opgeven. De naam die u achterlaat is wel zichtbaar. Ter bescherming van uw privacy verzoeken wij u persoonlijke gegevens niet te vermelden in uw bijdrage.

Geef een reactie

Reactie

  1. Roberto van Dam says:

    Welke idioot heeft dat bedacht: “sinds 2015 wordt door jeugdartsen niet meer gecontroleerd op scoliose”
    Het zelfde als “we hebben nu veel minder mazelen, dan kunnen we weer stoppen met vaccineren”?
    En dat terwijl we zoveel immigranten krijgen waarbij scoliose vaker voorkomt! Snelle detectie voorkomt dure complexe operaties.