borstkanker

Onderzoek naar borstkanker om onnodige behandeling te voorkomen

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam gaat onderzoek doen naar het voorstadium van borstkanker. Dit om onderscheid te maken tussen hoog en laag risico en vrouwen zo een onnodige behandeling te besparen.

Operatie lang niet altijd nodig

Patholoog Jelle Wesseling van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft voor het onderzoek bijna 18 miljoen euro gekregen van het Britse Cancer Research UK en het Nederlandse KWF Kankerbestrijding. DCIS, voluit ductaal carcinoom in situ, is een aandoening die bij enkele duizenden vrouwen per jaar wordt ontdekt. In 2016 kreeg 1 op de 7 vrouwen met borstkanker de diagnose en ze werden allemaal geopereerd terwijl dat vermoedelijk bij lang niet iedereen nodig was.

Afwijkende cellen kunnen niet altijd kwaad

Bij DCIS zitten er afwijkende cellen in de melkgangetjes in de borst. Volgens Wesseling kunnen die afwijkende cellen borstkanker worden. “Maar we weten inmiddels dat dit vaak niet gebeurt. Soms groeien die afwijkende cellen maar heel langzaam. Bovendien kan DCIS niet uitzaaien. In veel gevallen kan DCIS daarom eigenlijk geen kwaad”, zegt de patholoog.

Belastende behandeling

Op dit moment valt niet te onderscheiden bij welke vrouwen DCIS zal uitgroeien tot borstkanker en bij welke niet. Het onderzoek van Wesseling heeft daarom als doel het onderscheid tussen hoog risico en laag risico te bepalen. Zo kan veel vrouwen een onnodige en belastende behandeling bespaard worden.

(Bron: ANP, Volkskrant)

Geef een reactie