Duur 00:00
Gepubliceerd op 18 juli 2018

Nijmeegse Vierdaagse 2018: wandeldag 1

Het grootste wandelfestijn van Nederland barst op 17 juli 2018 los in Nijmegen. We hebben het natuurlijk over de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens de 102e editie volgen wij de ervaren Vierdaagse-wandelaar Fred. Vanaf begin tot eind doet hij verslag in woord en beeld.

Op 17 juli 2018 staat Fred al vroeg aan de start van de eerste wandeldag. Dit is zijn verslag van wandeldag 1.

“Vandaag dag 1, de Vierdaagse kriebels bezorgde mij een onrustige nacht. Om 06.30 na een goed ontbijt en 2 koppen koffie op de fiets naar het startterrein. Om 07.30 op weg, het belooft een warme dag te worden.

Blauwe dinsdag

Dag 1 gaat door de Betuwe en is sinds kort omgedoopt tot ‘Blauwe Dinsdag’. Al de dorpen waar we door heen wandelen zijn vrolijk met blauwe ballonnen en baniers versierd.

blauwe dinsdag

Monument voor Amerikanen

Op de Oosterhoutse dijk passeren we een militair monument nabij de brug De Oversteek. Op deze plaats zijn in 1944 49 Amerikaanse militairen tijdens een oversteek met rubberen boten gesneuveld. Elke avond bij zonsondergang gaan één voor één 49 lampen branden en lopen er veteranen over de brug naar de andere zijde als eerbetoon aan de gesneuvelde militairen. Later op de dag passeren we het dorp Oosterhout, vervolgens gaat het via Valburg naar Elst. De burgemeester staat daar zelfs in een knalblauw kostuum het defilé af te nemen in het dorpscentrum.

Jonge vierdaagselopers

Na Elst gaan we richting Bemmel en ook daar staan veel toeschouwers langs de route. Op weg richting Nijmegen passeren we een aantal jonge vierdaagsedeelnemers. In het jaar dat kinderen 12 jaar worden, mogen ze zich inschrijven om deel te nemen. De jongens die wij passeren hebben dat zelfs met tekst op hun rug. Knap hoor, van die kinderen, 4 keer 30 km lopen. Rond 15.45 uur komen we weer over de Waalbrug Nijmegen binnen lopen. Op het finishterrein is het inmiddels reuze gezellig. Dag 1 zit er op. Morgen gaat de route via Alverna, Wijchen en Beuningen.”

De meeste zaken die Fred aankaart in zijn verslag, zijn ook te zien in Fred’s videobijdrage. Dat kunt u bovenaan dit artikel bekijken.
Ook leuk: Freds verslag van de aanmelddag!

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer