Neushaar te lang? Ga dan niet epileren of waxen

Het ziet er niet fris uit, als iemand met lange neusharen rondloopt. Naarmate we ouder worden, groeit het haar op steeds meer plekken waar we dat juist niet willen. Dit is vooral bij mannen het geval. Daar steken soms de sprieten haar uit de neus en oren. Wat is de beste manier om dat weg te halen?

Neushaar is functioneel

Er zijn verschillende manieren om neushaar weg te halen of korter te krijgen. Maar niet elke methode is even goed. Neushaar is namelijk functioneel. De haren beschermen onze longen, doordat de lucht gefilterd wordt door het neushaar. Stofjes en pollen blijven in de neus hangen, in plaats van dat ze in onze longen belanden. Een reflex van ons lichaam is dan om te niezen en de stofjes te verwijderen.

Lees ook: Waarom niezen we? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

Ga niet waxen of epileren

Daarom wordt het afgeraden om neushaar te epileren of te waxen. Doordat de hele haar eruit getrokken wordt, is het filtersysteem ook weg. Daarnaast kunnen bacteriën zich in de lege haarvaten nestelen, waardoor infecties kunnen ontstaan. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander. Maar het advies is over het algemeen dus om de haren er niet volledig uit te trekken. Epileren of waxen wordt vaak ook als (erg) pijnlijk ervaren. Dit geldt overigens niet alleen voor mannen. Ook vrouwen kunnen langere neusharen hebben.

Een man heeft wax en wattenstaafjes in zijn neus om neushaar te verwijderen.

Neushaar knippen en trimmen

De beste manier is dus om neushaar te trimmen of kort te knippen. Met een schaartje kunt u de haren knippen. Let wel op dat de schaar een niet al te scherpe punt heeft, anders kunt u zichzelf bezeren. Desinfecteer het schaartje ook goed, zodat er geen bacteriën in de neus komen. Er zijn speciale neushaarschaartjes, die wat ronder zijn aan het uiteinde. Deze kunnen ook goed voor de baard gebruikt worden. Het knippen is wel een terugkerend proces, omdat de haren blijven groeien.

Daarnaast zijn er ook diverse trimmers verkrijgbaar. Deze werken zowel voor de neus als voor de oren, waar ook haren uit kunnen groeien. Een neustrimmer kortwiekt de haren. Het werkt snel en effectief. Het nadeel is wel dat u dit eens in de zoveel tijd moet blijven herhalen, omdat de haren blijven groeien. Maar voor uw gezondheid is het wel beter.

Een man trimt zijn neushaar.

(Bron: Bergman Clinics, Libelle, De Baardman. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie