Keepers

Nederlandse keepers verdedigen doel niet optimaal

Nederlandse keepers in het voetbal verdedigen hun doel jarenlang niet optimaal. Dat blijkt uit een data-analyse van voetbalclub Ajax en de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ze springen bijvoorbeeld op een verkeerde manier, waardoor zij de bal niet op tijd tegen kunnen houden. 

Springen in plaats van duiken

Tot deze conclusie komen de 2 betrokken partijen nadat zij sensoren op Nederlandse en buitenlandse keepers aanbrengen en hen tijdens hun werk volgen met 3D- en hogesnelheidscamera’s. Sommige buitenlandse keepers blijken deze test beter te doorstaan dan de Nederlandse, omdat zij gebruik maken van een andere techniek en daarom sneller bij de bal komen. Zo duiken Nederlandse keepers relatief vaak op de bal, waardoor zij langzamer neerkomen dan wanneer zij naar de bal toespringen. Ook ‘springen’ Nederlandse keepers vaak op en neer in hun doel. Dit kan heel handig zijn, maar sommigen zijn hier nog meer bezig als zij eigenlijk klaar moeten staan om af te zetten.

Anders trainen

Om ervoor te zorgen dat Nederlandse doelmannen de ‘achterstand’ op hun buitenlandse collega’s inlopen, kan er volgens onderzoeker Vosse de Boode van Ajax anders getraind worden. Zo kunnen keepers andere beenspieroefeningen doen, waardoor zij zich sneller kunnen afzetten in de richting van de bal. Bij Ajax wordt deze manier van trainen inmiddels al toegepast.

Penalty’s

Deze nieuwe inzichten kunnen de keepers niet alleen helpen om beter hun werkt doen in reguliere spelsituaties, maar ook het tegenhouden van een penalty moet hierdoor makkelijker worden. Als zij sneller kunnen afzetten, kunnen zij immers sneller door het doel bewegen en is de kans dat een bal gepakt wordt groter.

In het programma De Kennis van Nu gaat presentator Diederik Jekel op bezoek bij Ajax en leert hij meer over deze nieuwe inzichten. De uitzending is op 14 februari 2019 en is terug te zien op de website van de NTR.

(Bron: NTR, NOS)

Geef een reactie

Reactie

  1. B.Harmsen says:

    En kieper Onna schopt de bal zomaar naar een tegenspeler (afgelopen weekend) is daar ook op getraind?