Duur 04:59
Gepubliceerd op 5 april 2011

Nachtelijke spierkramp

Nachtelijke spierkramp zijn  pijnlijke samentrekkingen van een spier. Ruim 2 procent van de volwassenen heeft er last van. Hoe ontstaan deze kramen en is er iets aan te doen?

Kuitspieren

Bij nachtelijke spierkramp is de zwelling in de spier vaak te zien en het kan plaatselijk hard aanvoelen. Meestal gebeurt het in de kuitspieren, maar het kan in principe overal gebeuren. Soms duurt het maar enkele seconden, maar het kan ook minuten en soms zelfs uren achter elkaar zijn.

Meestal zijn het aanvallen van enkele dagen tot weken waarin het zich steeds herhaalt. Sommige mensen hebben er elke nacht van, anderen eens een keertje. Het kan u in ieder geval flink uit de slaap  houden.

Het begint plotseling en onverwacht en is behoorlijk pijnlijk. Hoe ouder u wordt, hoe vaker het optreedt. Vrouwen hebben er doorgaans vaker last van dan mannen. Bij mensen met ziektes als diabetes, bij nierdialyse en bij multiple sclerose komt het vaker voor. Maar ook tijdens de zwangerschap komt het veel voor. Mensen met spataderen en etalagebenen hebben er ook meer last van.

Restless legs

Rusteloze benen, ook wel restless legs of trekbenen genoemd, komen ook veel voor in de slaap. Het is een onaangenaam gevoel in de benen, of er beestjes in de kuiten lopen, maar het doet geen pijn. Bij restless legs heeft u enorme drang om de benen te bewegen. Dat kan soms zo erg zijn dat het u uit de slaap houdt. Door te lopen verdwijnt het weer.  Soms duidt het op bloedarmoede door ijzergebrek en het komt ook weer tijdens de zwangerschap vaker voor. Beperken van koffie en alcohol kan helpen. Er zijn wel medicijnen voor, maar die zijn nogal sterk. Ze worden alleen voorgeschreven als de klachten heel hevig zijn.

Behandeling

Op het moment dat de kramp erin schiet, is oprekken van de spier het beste. Als dat niet helpt masseer dan de plek of neem een warm bad/douche. Die maatregelen zouden ook spierkramp kunnen voorkomen. Als u gaat sporten, zorg dan voor goede schoenen, een warming up en drink goed zodat u de afvalstoffen af kunt voeren. Leg tijdens het slapen de benen eventueel wat hoger en maak de deken bij het voeteneinde los.

Medicijnen

Er is één medicijn dat een beetje helpt: Hydro-kinine. Het helpt gedurende een paar weken. De aanvallen verdwijnen niet en blijven even pijnlijk, maar het medicijn vermindert het aantal aanvallen. Deze medicijnen hebben wel behoorlijke bijwerkingen en vergeet niet bij de apotheek te vragen of ze samengaan met uw andere medicijnen.  Ze zijn niet te gebruiken tijdens de zwangerschap. Ga voor u aan medicijnen begint altijd eerst langs bij de eigen huisarts.

Dit onderwerp is behandeld in Tijd voor MAX op 5 april 2011.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer