Mensen met dementie blijer door museumbezoek

Het samen beleven van een inspirerend en gezellig museumbezoek maakt mensen met dementie blijer. Dit blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum (VUmc) in Amsterdam. Zij hebben de impact op 117 deelnemers met dementie en 128 begeleiders onderzocht. In alle gevallen werkt het museumbezoek positief op hun stemming. Maar waarom kunst?

Niet afhankelijk van kortetermijngeheugen

Door naar kunst te kijken is de persoon met dementie niet afhankelijk van het kortetermijngeheugen. Terwijl de deelnemers met dementie thuis weinig zeggen, fleuren zij op tijdens het museumbezoek. Vooral mensen in een beginnend tot matig gevorderd stadium van dementie halen herinneringen op door bepaalde associaties. “Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed’’, aldus een van de familieleden tegen nieuwssite ANP.

Even net als vroeger

De onderzoekers hebben, onder leiding van hoogleraar Rose-Marie Dröes, geconstateerd dat de stemming van alle deelnemers is verbeterd na het museumbezoek. Ook krijgen de personen met dementie beter contact met hun begeleiders. Volgens Dröes is het af en toe indrukwekkend wat mensen met dementie opeens te bespreken hebben tijdens museumbezoek, terwijl ze thuis nog weinig zeggen. Ook voor de begeleiders zijn dat fijne momenten: “Soms is het even net als vroeger”, aldus Dröes tegen ANP.

Steden en mensen

Schilderijen en beelden over steden of mensen zorgen voor de meeste reacties. Deelnemers komen bij deze voorwerpen met elkaar in gesprek. Afbeeldingen van landschappen zorgen voor minder interactie. Of de kunst veel of weinig kleur heeft of abstract is of niet, maakt weinig verschil.

Speciale programma’s in musea

Er werken 12 Nederlandse musea mee aan het programma Onvergetelijk. Dit is een project met interactieve rondleidingen en workshops waar mensen met dementie en hun begeleiders aan kunnen deelnemen. Het initiatief is geïnspireerd op een project van het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Op 21 september 2017 wordt in het Stedelijk Museum Amsterdam het project Onvergetelijk gepresenteerd.

(Bron: ANP, stedelijk.nl)

Geef een reactie

Reactie