Meest deprimerende dag van het jaar

De maand januari is in volle gang, de goede voornemens dreigen te mislukken en de lente laat nog wel even op zich wachten. Er bestaat een kans dat u zich vandaag somberder voelt dan op andere maandagen. Niet gek, want vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar.

De dag van geen betekenis

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht in 2005 de term Blue Monday voor de dag in januari waarop mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Volgens Arnall heeft het vooral te maken met het mislukken van goede voornemens en het het feit dat de vakanties nog lang niet in zicht zijn. Vroeger werd blauwe maandag ook wel ‘een maandag van geen betekenis’ genoemd.

Opbeurende tips

Met de volgende tips komt u deze Blue Monday fluitend door:

 • Zoek het licht op en ga naar buiten. Daglicht helpt namelijk bij het verbeteren van uw humeur doordat uw lichaam stofjes aan maakt waardoor u zichzelf gelukkiger voelt. Ook zal de frisse buitenlucht u goed doen.
 • Lach! Als u rondloopt met een pruillip, zal niemand daar vrolijker van worden. Glimlach, naar een bekende of onbekende. Hoe meer vreugde u deelt, hoe meer u ontvangt.
 • Tel uw zegeningen en waardeer wat u heeft. Het is makkelijker om u te richten op de zaken die ontbreken in uw leven, maar als u de dingen die u wél heeft eens op een rijtje zet, zal u zien dat u gelijk een andere kijk op de dag krijgt.
 • Geniet van de kleine dingen! Pak dat extra chocolaatje, maak eindelijk eens die goede fles wijn open of koop bloemen voor uzelf. Niets is te gek, vandaag mag het even.
 • Bent u van plan om op reis te gaan? De voorpret kan niet vroeg genoeg beginnen! Bekijk op uw gemak alle opties, laat u meeslepen door de prachtige bestemmingen en vergeet natuurlijk niet te boeken. Dan heeft u iets om naar uit te kijken.

Depressiegala

Vandaag wordt ook het Depressiegala gehouden. Het gala staat in het teken van jongeren. 1 op de 5 jongeren heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met een vorm van depressie. De initiatiefnemers hopen met dit gala positieve aandacht te krijgen voor depressie. Ook willen ze geld inzamelen om jongeren beter voor te lichten over dit onderwerp.

Het Depressiegala wordt uitgezonden op maandag 23 januari 2017 om 22.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Hanneman says:

  Ik denk eerlijk gezegd dat deze dag niet de meest deprimerende dag van 2017 is. Dat zal zijn de dag waarop de verkiezingsuitslagen bekend worden gemaakt. Mijn vermoeden is dat er daarna nog veel zullen volgen, deprimerende dagen en nachten.

 2. RABE says:

  Vooral veel over praten, dan worden we allemaal depri.

 3. oosterwijck says:

  Steeds meer mensen worden depressief omdat ze geen toekomst meer hebben. Daarnaast krijgen steeds meer mensen, een longziekte door de vervuiling, die alsmaar groter wordt. En in plaats, dat overheden een pas op de plaats maken met loonslaven uitpersen, gaan ze nog een stapje verder, door alle verworvenheden van de laatste 100 jaar af te pakken. Steeds meer mensen komen tot het besef, dat ze een heel leven, geven aan winst maken, voor de uitverkorenen, zonder daar zelf beter van te worden. Zelfs een oude dag is ze niet meer gegund. Nu mensen niet direct doodgaan om en nabij hun pensionering, wordt de pensioenleeftijd verhoogd. En omdat ouderen nu eenmaal kwalen hebben, wordt de gezondheidszorg ingekrompen. Loonslaven mogen niets kosten, die moeten alleen maar winst opleveren. …

 4. oosterwijck says:

  Als ik naar de, bovenstaande, opbeurende tips kijk, besef ik dat een uitgekotste loonslaaf, die een bijstand uitkering heeft, in de schuldsanering zit en bij de voedselbank loopt, daar heel weinig aan heeft. Uit de, door mij, benoemde doelgroep, krijgen weinig mensen een fles wijn bij de voedselbank, of een stuk chocola, en zijn er even weinig die met een glimlach op hun gezicht, een reis boeken naar het zonnige zuiden. En zegeningen zijn snel opgeteld, of je moet je zegeningen zien, als dat de deurwaarder een dag niet aanbelt. …