huidkanker

Betere overlevingskansen voor mensen met uitgezaaide huidkanker

Nog geen 10 jaar geleden betekent de diagnose uitgezaaide huidkanker het doodvonnis, maar die tijd ligt inmiddels achter ons. Dat blijkt uit cijfers die op 21 juni door oncologen worden gepresenteerd op een congres in Amsterdam. Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD).

Verbeterde overlevingskansen

Het FD heeft de cijfers die op 21 juni worden gepresenteerd ingezien en heeft zodoende gezien dat de overlevingskansen voor mensen met ernstige huidkanker zijn verbeterd. Van alle patiënten die in 2015 de diagnose huidkanker krijgen, heeft 36,2 procent de kans om nog zeker 3 jaar te leven. Dit komt door de verbeterde behandelmethodes die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. Eerder is er eigenlijk geen goede behandeling mogelijk, waardoor een grote meerderheid van de mensen met deze vorm van kanker binnen 12 maanden overlijdt.

Behandelingsmethodes

Het is niet voor het eerst dat er positief bericht kan worden over huidkankerbehandeling. In 2014 brengt kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek al cijfers naar buiten over groeiende overlevingskansen voor mensen met deze ziekte door verbeterde behandelmethodes. Zo kunnen sommige melanoompatiënten (melanoom is de ernstigste vorm van deze ziekte) in aanmerking komen voor zogenoemde immuuntherapie, waardoor de kans dat de ziekte terugkomt 2 keer kleiner is dan bij mensen die deze behandeling niet ondergaan. Dit is ontdekt tijdens een wereldwijd onderzoek.

Uv-straling grote boosdoener

Huidkanker is een vorm van kanker die steeds vaker voorkomt in Nederland. Dit komt omdat veel mensen het risico van uv-straling niet kennen. Zij zitten te veel en te lang in de zon en smeren zich onvoldoende in, waardoor zij verbranden. Zonverbranding is uitermate slecht voor de huid en vergroot het risico op huidkanker.

Verschillende soorten huidkanker

Deze kankervorm heeft verschillende gradaties. De basaalcelcarcinoom is het meest voorkomende vorm en zaait bijna nooit uit. Daardoor is deze goed te behandelen. Dan is er de plaveiselcarcinoom, die ook vrij goed te behandelen is, mist de patiënt er op tijd bij is. Hoe langer er wordt gewacht, hoe ingrijpender de behandeling en kleiner de kans op volledige genezing.

De 3e en meest ernstige vorm is de melanoom. Deze zaait vaker uit en kan dus veel schade aanrichten in het lichaam. Hoewel de overlevingskansen voor dit type huidkanker steeds beter zijn, overlijden veel patiënten uiteindelijk toch aan deze ziekte.

Lees ook: Hoe smeert u zich het best in tegen de zon? dermatoloog Menno Gaastra vertelt het u. 

(Bron: AVL, FD, AD)

Geef een reactie

Reactie

    ineke18 says:

    Eind april ontdekte ik bij mijn linker wenkbrauw een plekje als een spelde knop. Dat jeukte erg, ik dacht een muggensteek. Dat begon te groeien, terwijl ik normaal gauw genees, dit keer niet. Naar de huisarts, en jawel huidkanker. Doorgestuurd er is een hapje uitgenomen, en de uitslag plaveiselcaricinoom kanker. Ik ben van top tot teen helemaal onderzocht omdat deze kanker ook op andere plaatsen kan zitten.Gelukkig was dit niet het geval.Ik loop in het Erasmusziekenhuis, waar ik maandag geopereerd word. Dat spelde knopje is op 7 weken al uitgegroeid tot ander halve centimeter. Ik moet de hele dag in het ziekenhuis blijven en krijg een Mohs operatie. Waar zo weinig mogelijk word weg gesneden. Ik die weinig of nooit echt in de zon zit, had dit nooit verwacht.