Medicijnen innemen

Medicijnen slikken lastig? Zo gaat het makkelijker

Medicijnen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er grote, langwerpige tabletten, ronde stroeve of gladde capsules. Die vormen zijn bedacht om ze zo goed mogelijk in zijn geheel door te slikken. Toch gaat dit niet iedereen even makkelijk af. En dat is vervelend, zeker als u dagelijks medicijnen moet slikken. Er zijn manieren om het u makkelijker te maken. 

Slikproblemen

Een gevolg van moeite met slikken kan zijn dat u lijdt aan dysfagie. Dan blijft het niet alleen bij moeite met medicijnen innemen, maar is ook het doorslikken van voedsel erg lastig. Het probleem zit hem dan vaak in de overgang van de mond, de keelholte naar de slokdarm. Of wie last heeft van een te weinig speeksel in de mond, kan moeite hebben met het innemen van medicijnen. Dit is vaak een bijwerking van bepaalde medicijnen of te gevolge van bestraling. De huisarts kan bij slikproblemen u adviseren naar een logopedist te gaan. Zij kunnen met u werken aan de mond motoriek.

Overleg met uw apotheker

Het belangrijkste is te beginnen met dat u weet wat u slikt. Wat mag er wel en niet met dit medicijn? Want niet alle medicijnen mogen gebroken worden, mag u met iets anders dan water innemen of kunt u vermalen. Overleg hier met uw apotheker over. Zij weten precies wat u met welk medicijn mag doen.

Vraag om een alternatief

Naast dat de apotheek weet wat wel en niet met welk medicijn mag, kunnen zij u ook vertellen of er een alternatief is. Sommige medicijnen zijn er in tabletvorm, maar ook in de vorm van poeder. Of een capsule die makkelijk smelt. Vraag hiernaar als u moeite heeft met het innemen.

Houding is belangrijk

Om medicijnen goed door te slikken, helpt het om uw hoofd iets voorover te buigen tijdens het slikken. Mensen hebben de neiging om het hoofd naar achteren te doen, maar dan blokkeert u juist de doorgaan. Door het hoofd iets voorover te buigen,  maakt u de weg vrij en kan het niet in uw keel blijven steken. Neem eerst een slok water om de mond en keel vochtig te maken, leg de pil op uw tong en slik door met nog een paar slokken water. Door nog een paar extra slokken water te nemen ‘spoelt’ het medicijn goed weg. Neem medicijnen bij voorkeur in met water, dit heeft de minste invloed op de werking ervan.

Innemen met iets anders dan water

Lukt het niet op deze manier, ga dan na of het medicijn met een andere vloeistof in genomen mag worden. Bijvoorbeeld met vla of yoghurt of appelmoes. Het medicijn glijdt hierdoor makkelijker naar binnen. U kunt ook een lepel jam proberen. Maar vraag ook dit na bij de apotheker, want niet alle vloeistoffen en medicijnen gaan samen.

Dat geldt ook voor het innemen van capsules. De capsules worden in water zacht. Dit kan het doorslikken makkelijker maken. U kunt ze openen en het poeder direct innemen met water. Toch kan dit de werking van het medicijn in de weg staan. Dus vraag wederom bij de apotheker na of dit met uw capsules mag en kan.

Maak het bespreekbaar

Maak het hoe dan ook bespreekbaar bij uw huisarts op apotheker. Het kan niet de bedoeling zijn dat u iets krijgt voorgeschreven wat u meter moet maken, en dat u dit vervolgens niet kunt innemen. Kijk ook eens op de website van uw apotheek. Daar zijn vaak instructiefilmpjes te vinden hoe u het beste kunt slikken.

(Bron: Apotheek.nl, Margriet, archief)

Geef een reactie