Medaillespiegel

Medaillespiegel Olympische- en Paralympische Winterspelen 2022

De Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo en Beijing liepen door het coronavirus anders dan gepland. De Zomerspelen werden uitgesteld en naar de zomer van 2021 verplaatst, waardoor de Winterspelen ook automatisch doorschoven. Maar eindelijk is het zover: de Winterspelen zijn van start. Van 4 tot en met 20 februari en van 4 tot en met 13 maart 2022 winden de Olympische- en Paralympische Winterspelen plaats. Wij volgen de Nederlandse sporters en houden de medaillespiegel bij. 

Tijd voor MAX en MAX Vandaag houden hier dagelijks de medaillespiegel van de Nederlandse sporters bij. We houden ook de ranglijst bij van alle deelnemende landen. V

De stand op 13 maart

Op de slotdag van de Paralympische Winterspelen pakt Niels de Langen zilver op de slalom. Voor Jeroen Kampscheur is de teleurstelling groot, hij gaat in een glijpartij onderuit. Niels de Langen is tijdens de slotceremonie de vlagdrager voor Nederland. De Nederlandse equipe mag trots zijn op 3 zilveren en 1 bronzen medaille. In het eindklassement staat Nederland op een 16e plek.

MedaillestandDe stand op 11 maart

Paralympiër Chris Vos is een medaille rijker. De snowboarder wint opnieuw zilver, net als tijdens de Paralympische Winterspelen van 2018. Zijn nieuwste medaille wint hij op het onderdeel banked slalom.
Bij de vrouwen doen Lisa Bunschoten en Renske van beek mee aan hetzelfde onderdeel, maar zij komen niet op het podium. Bunschoten wordt 7e en Van Beek 11e. Ook voor zitskieër Barbara van Bergen is er geen medaille op de reuzenslalom, want zij wordt 5e.

De stand op 10 maart

De reuzenslalom bij de zitskiërs op de Paralympische Spelen in Peking is voor Jeroen Kampschreur uitgelopen op een deceptie. De Nederlander lag op medaillekoers, maar door een val in de allesbeslissende run ging zijn droom in rook op. Kampschreur verloor de controle over zijn ski en ging onderuit. Ook voor Niels de Lange verloopt de dag teleurstellend. Na de 1e run eindigt hij 15e. Dat weet hij in de 2e run te verbeteren naar een 4e plaats, maar uiteindelijk wordt hij 7e. Floris Meijer eindigt op de 10e plek.

Bij de staande skiërs wordt Jeffrey Stuut 20e. Stuut komt zondag nog een keer in actie in de slalom.

De stand op 9 maart

Op de 5e dag van de Paralympische Winterspelen komen er wederom geen Nederlanders in actie. Het is vandaag de beurt aan de langlaufers, ijshockeyers en curlers om in actie te komen. Morgen komen de alpine-skiërs weer in actie.

De stand op 8 maart

Vandaag komen er geen Nederlanders in actie. Het is de beurt aan de sporten para biathlon, para ice hockey en wheelchair curling.

De stand op 7 maart

Vandaag is het de beurt aan zowel de para-alpineskiërs als de parasnowboarders. Bij het snowboarden gaat het om de cross. Snowboarder Chris Vos haalt de finales, maar eindigt helaas op een 4e plek. Lisa Bunschoten lijkt in topvorm en haal moeiteloos de finale, maar daar gaat het helaas mis. Bij de sprong wordt ze in de lucht geraakt door de Amerikaanse Brenna Huckaby. Ze gaat onderuit en haalt de finale niet. Renske van Beek strandt in de kwartfinales op het onderdeel cross.

Op het onderdeel supercombinatie pakt zitskiër Jeroen Kampschreur zilver en Niels de Langen brons. Floris Meijer ging onderuit waardoor een plek in het eindklassement er niet inzat. Barbara van Bergen gaat op de Super G goed van start, maar glijdt vlak voor de finish weg en ziet een bronzen medaille aan haar voorbij gaan. Jeffrey Stuut haalt op het 1e onderdeel de finish niet en is vroegtijdig uitgeschakeld. Maar het 1e zilver en brons is binnen!

Start Paralympische Winterspelen 2022

De Paralympische Winterspelen 2022 gaan vrijdag 4 maart 2022 van start in Beijing. De Nederlandse Paralympische equipe bestaat uit 8 sporters: 5 para-alpineskiërs en 3 parasnowboarders. Tijdens de openingsceremonie zijn snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten voor Nederland de vlaggendragers. De ceremonie is 4 maart om 13.00 uur rechtstreeks te volgen bij de NOS op NPO 1.

De stand op 20 februari

Het is de laatste dag en de dag van de sluitingsceremonie, maar de viermansbob van Ivo de Bruin moet nog voor een 3e en 4e run. In de 3e run moeten ze bij de top 20 zitten voor een plek in de finale. Deze ambitie lijkt te hoog gegrepen voor de debutanten op de Spelen. Ze eindigen in de 3e heat op de 26e plaats.

Maandag 21 februari worden de sporters gehuldigd in Amsterdam met familie en vrienden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen dinsdagmiddag 22 februari de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Winterspelen van Beijing 2022 op Paleis Noordeinde in Den Haag. Voorafgaand worden zijn door premier Mark Rutte en minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport, ontvangen in de Ridderzaal.

De stand op 19 februari

Het is de dag van de massastart. Voor zowel de heren, Sven Kramer en Jorrit Bergsma, als de dames, Marijke Groenewoud en Irene Schouten. Beide teams halen het tot de finale. Helaas voor Kramer en Bergsma geen medaille. Groenewoud valt in de finale, maar Irene Schouten maakt waar waarvoor ze is gekomen. Ze wint goud. Schouten is tevens de vlagdrager tijdens de sluitingsceremonie.

De viermansbob is aan de beurt voor 2 heats. Ivo de Bruin stuurt, samen met Dennis Veenker en de broers Jelen en Janko Franjic. Na 2 heats staat Nederland op de 25e plek. Morgen, in heat 3, moeten ze bij de top 20 zitten voor een plek in de finale.

De stand op 18 februari

De 1.000 meter staat op het programma op de ijsbaan. Nederland wordt vertegenwoordigd door Kai Verbij, Hein Otterspeer en Thomas Krol. Laatstgenoemde is de topfavoriet en weet die rol ook waar te maken. Zijn tijd ( 1.07,92)) is goud voor goud. het verschil tussen deze tijd en de tijd van nummer 2 is 0,40 seconde, wat een eeuwigheid is in de schaatswereld. Voor de overige 2 Nederlanders is er helaas geen podiumplaats weggelegd. Voor Otterspeer is het ongetwijfeld desondanks vast een ervaring om nooit te vergeten, want hij maakte op de 1.000 op 33-jarige leeftijd zijn Olympisch debuut.

De stand op 17 februari

Op de 1000 meter voor vrouwen zijn komen Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Jutta Leerdam voor Nederland uit. Jutte weet een zilveren te pakken met een knappe tijd van 1.13,83, Antoinette de Jong eindigt op een 5e plaats, Ireen Wüst op de 6e plaats. Voor Wüst is het haar laatste olympische race.

Het was ook de beurt aan kunstrijdster Lindsay van Zundert, dit keer voor de lange kür. Van Zundert sluit haar olympische debuut af met een 18e plaats.

De stand op 16 februari

Vandaag is het de laatste dag voor de shortrackers. De mannen lukt het net niet en eindigen op de 2e plek in de B-finale van de 5000 meter aflossing. Xandra Velzeboer weet zich net als Suzanne Schulting te plaatsten voor de finale 1500 meter, Rianne de Vries greep helaas mis. Velzeboer pakt een 5e plaats en het brons gaat naar Suzanne Schulting.

De stand op 15 februari

Snowboarders Melissa Peperkamp en Niek van der Velden stonden beiden in de olympische finale van de big air. En beiden weten een 6e plek te bereiken. Een knappe prestatie.

In de ploegenachtervolging was het vandaag weer de beurt aan Ireen Wüst, Irene Schouten, Antoinette de Jong. In de halve finale verliezen de dames van de Canadese ploeg. In de strijd om het brons komt de ploeg, met dan Marijke Groenewoud in plaats van Antoinette de Jong, uit tegen Rusland. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker is niet gelukt om een medaille te veroveren op de ploegenachtervolging in Peking. In de olympische troostfinale waren de Verenigde Staten bijna 3 seconden sneller.

Voor Ivo de Bruin zit zijn deelname met de tweemansbob erop. Samen met Jelen Franjic valt hij net buiten de top 20, de 23e plaats, en daarmee mogen zijn niet meedoen aan de 4e en laatste run. De Spelen zijn voor De Bruin nog niet voorbij, hij is nog onderdeel van de viermansbob dat 19 februari van start gaat.

De 17-jarige Lindsay van Zundert rijdt een goede kür en weet zich te kwalificeren voor de vrije kür, donderdag 17 februari.

De stand op 14 februari

Monobob Karlien Sleper is na de 3e en 4e heat geëindigd op de 16e plaats. De 17-jarige snowboardster Melissa Peperkamp heeft de finale van de big air bereikt. Ze werkte 3 runs af en plaatste zich voor de eindstrijd van dinsdag 15 februari als 11e in de kwalificatie. Ook snowboarder Niek van der Velden plaatst zich voor de finale van de big air en mag dinsdag wederom laten zien wat hij kan.

Vandaag kwam ook tweemansbob Ivo de bruin in actie. Samen met Jelen Franjic zet hij een tijd neer na 2 heats die goed is voor een 24e plaats. Morgen wordt in de 3e en 4e heat bepaald wie de winnaar is.

De stand op 13 februari

Vandaag is het de beurt aan Maarten Meiners op de reuzenslalom. Hij mag tevreden zijn, want hij is de eerste Nederlandse skiër op de Spelen sinds 1952 en weet onder bare omstandigheden een 18e plek te veroveren. Karlien Sleper staat na de eerste 2 olympische monobob-runs ooit op de 16e plek. Maandagnacht staan de laatste 2 runs op het programma.

Vandaag is het in de ploegenachtervolging de beurt aan de mannen. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker zetten een 4e tijd neer en zijn door naar de halve finale die dinsdag 15 februari wordt gereden.

Op de 500 meter vrouwen komen Jutta Leerdam, Femke Kok en Michelle de Jong uit voor Nederland. Maar geen van de dames haalt het podium.

Wel groot feest bij de shorttrack dames. Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof winnen goud bij de finale van de aflossing 3000 meter.

De stand op 12 februari

Geen medailles voor de mannen Kaj Verbeij, Thomas Krol en Merijn Scheperkamp op de 500 meter. Ireen Wüst, Irene Schouten en Antoinette de Jong weten zich in de kwartfinales van de ploegenachtervolging nipt te plaatsen voor de halve finales die dinsdag 15 februari worden gereden.

Skeletonner Kimberly Bos wint een bronzen medaille en schrijft daarmee historie als eerste Nederlandse skeletonner op de Spelen.

De stand op 11 februari

Het was wederom een mooie dag voor de Nederlanders in Peking. Shorttracker Suzanne Schulting verdedigt haar titel op de 1.000 meter en wint. Op de 10.000 meter schaatsen is er voor de mannen een zilveren plak. Patrick Roest weet deze medaille te winnen en moet in de Zweed Nils van der Poel zijn meerdere erkennen. Jorrit Bergsma weet helaas niet het podium op te rijden.

Teleurstelling is er ook voor de shorttrack mannen, die zich op 0,002 van een seconde niet plaatsen. Een bittere pil voor de heren.

De stand op 10 februari

De grote favoriet Irene Schouten laat zien wat ze kan: ze wint olympisch goud in een olympisch en Nederlands record van 6.43,51. Sanne ’t Hof debuteert op de Spelen. De 24-jarige rijdt een stabiele rit en eindigt op een 7e plek.

De Winterspelen zijn voor snowboardcrosser Glenn de Blois op een teleurstelling uitgelopen. Hij wordt direct in de 8e finales uitgeschakeld. De Blois komt snelheid tekort en eindigt met de 27ste tijd van de 32 deelnemers.

De stand op 9 februari

Voor Sjinkie Knegt zit een individuele overwinning erop. Hij verloor de finale 1500 meter. Voor debutant Sven Roes blijkt de finale ook een brug te ver. Hij finisht als 4e. Itzhak de Laat ging er in de kwartfinale na een val uit.

De shorttrack dames hebben zich verzekerd van een finaleplaats op de aflossing 1500 meter. Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries zijn zondag 13 februari te zien in de finale.

De stand op 8 februari

Voor Adriana Jelinkova zitten de Spelen erop. Ze heeft besloten naar huis te gaan en komt woensdag 9 februari niet meer uit op de slalom. Snowboarder Michelle Dekker eindigt op de 4e plaats en grijpt net mis voor het brons. Het grote succes boekt Nederland op de 1500 meter mannen. Daar is het zilver voor Thomas Krol en goud voor Kjeld Nuis. Nuis prolongeert hiermee zijn Olympische titel.

De stand op 7 februari

De Spelen beginnen goed voor Nederland. De eerste medaille is voor schaatser Irene Schouten. Zij haalt op 5 februari tijdens de 3 kilometer goud. Patrick Roest eindigt op 6 februari tijdens de 5 kilometer op plaatst 2 en haalt zilver.

Maandag 7 februari schrijft schaatser Ireen Wüst historie. Ze rijdt op de 1500 meter een Olympisch record en wint goud. Het zijn haar 5e Spelen en het is haar 6e gouden plak. Het podium kleurt oranje, want het brons is voor Antoinette de Jong. Suzanne Schulting pakt op de 500 meter shorttrack ook een zilveren medaille.

Ander nieuws, puzzels en quizzen over de Olympische- en Paralympische Spelen vindt u hier.

De eindstand van het medailleklassement:

 

Medaillestand

Geef een reactie