olympische winterspelen

Olympische Winterspelen 2022: successen in beeld

De Olympische Winterspelen in Peking zijn voorbij. Er zijn behoorlijk wat medailles gewonnen en er is door veel atleten geschiedenis geschreven. Een fotografisch overzicht van alle hoogtepunten.

Meteen goud

De Spelen beginnen goed voor Nederland. Na de opening op 4 februari, waarbij kunstrijder Lindsay van Zundert en schaatser Kjeld Nuis de vlag dragen, is het op de 1e echte olympische dag meteen tijd voor goud. Irene Schouten wint deze medaille op de 5e tijdens de 3.000 meter op de langebaan.

Bij de mannen wordt op 6 februari de 5 kilometer gereden. Patrick Roest wordt dan 2e, na de zweed Nils van der Poel. Sven Kramer, die de titel verdedigt en bezig is aan zijn laatste spelen, eindigt niet op het podium. Die andere veteraan, Ireen Wüst, weet op 7 februari wel een medaille te pakken op ‘haar’ 1.500 meter. Ze wint opnieuw goud, net als op 4 spelen hiervoor. Zij is de 1e in de olympische geschiedenis die op 5 achtereenvolgende spelen een medaille weet te halen en daarbij ook de meest succesvolle Nederlandse olympiër allertijden.

Naast de medaille voor Wüst, is er ook succes voor Antoinette de Jong. Zij wint het brons op de 1.500 meter.

Succes voor Schulting

Op de shorttrack-baan is er ook veel succes. Na een valpartij en dus uitschakeling op de gemengde ploegenachtervolging in het 1e olympische weekend, weet Suzanne Schulting haar 1e medaille te pakken op de 500 meter. Het wordt zilver, want de Italiaanse Fontana – de 500 meter is haar specialisme – blijft haar net voor. Later zal Schulting nog meermaals haar overmacht bewijzen, want zij is goed voor goud op de 1.000 meter, brons op de 1.500 en goud op de ploegenachtervolging voor vrouwen. Hierdoor wordt zij samen met Irene Schouten uitgeroepen tot de koninginnen van deze Olympische Winterspelen. Voor de mannelijke shorttrackers is er op de spelen helaas geen medaille weggelegd.

 

Gouden Schouten

Waar Schulting de koningin is van de korte baan, is Schouten dat op de lange. Haar succes op de 3.000 meter behaalt zij al in het 1e weekend, maar meer succes volgt snel. Ook haar favorietenrol op de 5.000 weet zij waar te maken. Een 3e goud wint zij op de massastart. Brons op de ploegenachtervolging maakt het plaatje compleet.

Goud voor de mannen

Meer gouden momenten op de schaatsbaan, maar dit keer bij de mannen. Op 9 februari rijden zij de 1.500 meter, de afstand waarop Kjeld Nuis in 2018 goud wint. Hij verdedigt zijn titel goed, want ook in 2022 mag hij weer op de hoogste trede staan. Links naast hem staat Thomas Krol. Hij wint het zilver op deze afstand, maar het zal niet lang duren voordat hij ook zelf een gouden medaille omgehangen krijgt. Op 18 februari wint hij de 1.000 meter, de afstand die hij enorm graag wil winnen.

1.000 voor vrouwen

Over de 1.000 meter gesproken. Ook bij de vrouwen is hier succes en wel voor Jutta Leerdam. Omdat zij even met het hand aan het ijs moet, loopt zij vermoedelijk het goud mis, maar een zilveren plak mag zij wel mee naar huis nemen. Niet alleen daarom is deze 1.000 een bijzondere rit. Deze 1.000 meter in de Chinese hoofdstad is namelijk voor Ireen Wüst haar allerlaatste optreden op een Olympische Spelen.

Brons voor Kimberley Bos

Tot nu toe gaat het enkel en alleen over het schaatsen en shorttrack, sporten waaraan veel Nederlanders meedoen en waar ook veel gewonnen wordt. Toch is er in 2022 ook een medaille gewonnen op een heel ander soort ijsvloer. Kimberley Bos weet het brons te veroveren op het onderdeel skeleton. Zij behoort tot de wereldtop en bewijst in Peking waarom dat zo is.

Nederland op de kaart

Helaas geen medailles voor de Nederlanders in de sneeuw, de bobsleebaan of bij het kunstrijden, maar ook de sporters op die onderdelen hebben zichzelf goed laten zien. Zo worden zowel snowboarder Niek van der Velden als zijn vrouwelijke collega Melissa Peperkamp 6e op het onderdeel big air. Snowboarder Michelle Dekker wint zelfs bijna een medaille op de snowboard cross, maar wordt toch nipt 4e. Ook skiër Maarten Meiners mag tevreden zijn. Hij is de allereerste Nederlandse skiër sinds 1952 die voor Nederland van de piste komt. Skiër Adriana Jelinkova heeft zich ook geplaatst, maar komt haar 1e onderdeel niet door en besluit daarna naar huis te gaan.

Geschiedenis wordt er ook geschreven bij het kunstrijden, waar Lindsay van Zundert, de 1e Nederlandse deelnemer sinds 1976 is. Van Zundert sluit haar olympische debuut af met een 18e plaats. Karlien Sleper maakt ook haar debuut in de monobob. Niet alleen Sleper zelf doet voor het eerste mee, het onderdeel is ook gloednieuw. Zij wordt uiteindelijk 16e. De mannen uit de twee- en viermansbob gaan ook de baan op, maar komen niet verder dan de achterhoede.

(Bron: ANP, NOS, Archief)

Geef een reactie