Paralympische Winterspelen 2022

De Paralympische Winterspelen van Beijing 2022 gaan van start: dit kunt u verwachten

De Paralympische Winterspelen 2022 gaan vrijdag 4 maart 2022 van start in Beijing. Voor Nederland zijn er 8 sporters naar China afgereisd. Wie doen er precies mee? En waar kunt u dit sportspektakel volgen? Wij zetten dit, en meer, voor u op een rij.

De equipe

De Nederlandse Paralympische equipe bestaat uit 8 sporters: 5 para-alpineskiërs en 3 parasnowboarders. Klik op de namen en leer deze topsporters beter kennen.

Para-alpineskiërs zijn:

Parasnowboarders zijn:

Debutanten

Zitskiërs Barbara van Bergen en Floris Meijer nemen in Beijing voor het eerst deel aan de Paralympische Winterspelen. Barbara nam wel als rolstoelbasketbalster deel aan de Paralympische Zomerspelen.

Zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen en Jeffrey Stuut (staande klasse) nemen in PyeongChang 2018 al deel aan de Spelen. Jeroen wint daar goud op de supercombinatie. De skiërs gaan allemaal van start op 5 disciplines: afdaling, super g, supercombinatie, reuzenslalom en slalom.

Ervaring

De parasnowboarders hebben allemaal al ervaring op de Paralympische Spelen. Chris Vos en Lisa Bunschoten nemen al deel in Sochi 2014 en PyeongChang 2018. Renske van Beek is in 2018 ook al van de partij.

Sporten

Binnen het para-alpineskiën zijn er de volgende onderdelen: de afdaling, de supercombinatie met de super G en de slalom, de reuzenslalom en de slalom. Bij het parasnowboarden gaat het om de onderdelen: cross en de banked slalom. Bij het para-alpineskiën wordt onderscheid gemaakt tussen zittende en staande skiërs.

In actie

Op 5 maart mogen Barbar van Bergen, Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Floris Meijer (allen zittend) en Jeffrey Stuut (staand) direct aan de slag op de afdaling bij het para-alpineskiën, wat direct een medaillewedstrijd is.

Voor de parasnowboarders begint het op zondag 6 maart. Cris Vos Lisa Bunschoten en Renske van Beek gaan van start in de kwalificaties van de parasnowboardcross. De finale is een dag later, op maandag 7 maart.

Paralympische Winterspelen volgen

Het volledige schema met alle disciplines waaraan de TeamNL meedoet, vindt op de pagina van TeamNL. Voor de NOS presenteert Herman van der Zandt dagelijks op NPO 1 een programma met de belangrijkste uitslagen, achtergrond verhalen en portretten van de (Nederlandse)sporters. Ook op NPO Radio 1 is er volop aandacht voor de Paralympische Winterspelen.

Wilt u alles op de voet volgen dan kunt u terecht op NOS.nl en in de app van de NOS. Daar zijn alle prestaties van de Nederlanders rechtstreeks te volgen. Dit is wel voornamelijk ’s nachts door het tijdverschil van 7 uur met Beijing. De openings- en sluitingsceremonie worden rechtstreeks uitgezonden op 4 en 13 maart om 13.00 uur op NPO 1. Snowboarders Chris Vos en Lisa Bunschoten zijn voor Nederland de vlaggendragers. De Paralympische Winterspelen zijn van 4 tot en met 12 maart 2022.

Tijden de Paralympische Winterspelen houden we bij Tijd voor MAX en hier op MAX Vandaag de medaillespiegel bij.

(Bron: TeamNL, NOS.nl. Foto: Jeroen Kampschreur/ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Sophie Chermin says:

    Behalve Team-NL zijn er ook Nederlandse officials aanwezig, waaronder Louis Beelen als Linesman bij het Para-icehockey (sledge hockey).