Long COVID

Onderzoek Long COVID: 1 op de 8 houdt langdurig klachten na corona

1 op de 8 mensen die besmet raken met corona houdt daar Long COVID aan over. Dat is ontdekt bij grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland. Door de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders te analyseren is gebleken dat zij te maken hebben met langdurige klachten als pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid of vermoeidheid.

Nederlands onderzoek Long COVID

Het onderzoek naar Long COVID is uitgevoerd door onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc en gepubliceerd in het wetenschappelijke blad The Lancet. De onderzoekers hebben gezondheidsdata geanalyseerd van bijna 13.000 Nederlanders. Daarvoor zijn regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid ingevuld. Het onderzoek is begonnen in maart 2020, bij de start van de coronapandemie. Er is een vergelijking gemaakt tussen de klachten van mensen die corona hebben opgelopen en de klachten voor ze besmet geraakt zijn. Die zijn vergeleken met klachten van mensen die in dezelfde periode geen corona gehad hebben.

Langdurige klachten

Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gebleken dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten als pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn. Hoofdonderzoeker Judith Rosmalen van het UMCG legt in een persverklaring uit dat de onderzoekers op die manier rekening hebben kunnen houden met veranderingen in klachten door andere oorzaken. “Bijvoorbeeld door de wisseling van seizoenen, doordat mensen nieuwe ziektes ontwikkelden, of doordat de leefomstandigheden door de pandemie en de maatregelen veranderden. Daarom zijn de data van de algemene bevolking onmisbaar,” aldus Rosmalen.

Long COVID
Lees ook: Long COVID: wat zijn de klachten en is het te behandelen?

Gevolgen Long COVID

Rosmalen wil de oorzaken van Long COVID verder onderzoeken en in hoeverre mensen nog kunnen functioneren. Bijvoorbeeld op hun werk. “We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren”, zegt de hoogleraar psychosomatiek. “Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen. Zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.”

(Bron: ANP, UMCG. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    madeliev says:

    Nou, en dat helpt dus NU allemaal niets, al die onderzoeken. Ik vraag me ook af hoe ze aan die gegevens komen. Er was helemaal geen oog voor coronaklachten in de maanden na de uitbraak in maart 2020. De huisarts wist niet wat hij ermee moest, je kon niet eens een test krijgen om te bewijzen dat je corona had gehad. Ik niet tenminste. En als je toen wel een test kreeg dan werd er niet goed gezocht omdat ze niet wisten waar ze naar moesten zoeken. Uitslag; geen corona. Maar wel klachten houden. Bij spierpijn naar de fysio waar je alleen maar zieker van werd, en teveel gedaan? Dan strafte je lichaam je af.
    Het gaat niet meer om maanden, maar inmiddels om 2 jaar én nog steeds klachten hebben zoals, bij velen, de verminderde energie én vermoeidheid. Vermoeidheid waardoor je moet slapen, zo moe. En waardoor je slaapritme ontregelt.
    Gedoseerd omgaan met je energie helpt, niet teveel ineens doen want dan gaat het niet goed.
    Bij goede dagen dus uitkijken, en je toch voornemen dat je minder doet als je wel zou willen. Dus een volledige baan zit er niet in bij hen die zouden/moeten werken. Ik ben gepensioneerd en kan gelukkig mijn tijd en verdeling energie zelf indelen. Ik vraag me wel af hoeveel er van mijn leeftijd zijn, die ook nog steeds klachten hebben na doorgemaakte corona en die nergens zijn opgevangen of begeleid.

      Brock says:

      Beste Madeliev, misschien een beetje late reactie maar wil laten weten dat ik me kan vinden in je verhaal. Heel herkenbaar, zelf 2 maanden in coma gelegen door Covid en nog steeds veel klachten. Veel artsen gezien maar niet veel aan gehad. Ze helpen zover ze kunnen allemaal op hun eigen vakgebied maar er niemand die naar het hele plaatje kijkt.
      Ik ben mijn baan kwijt maar ga over half jaar met pensioen. Ik hoop dat er in de nabije toekomst toch nog wat gevonden wordt om mensen zoals wij en vele andere te helpen.