bacteriën

Kunt u ziek worden van ‘eigen’ bacteriën?

Bacteriën en andere micro-organismes zijn overal, ook in en op het lichaam. Elk lichaam heeft een eigen, unieke voorraad van deze minibeestjes. Deze microben, zoals de verzamelnaam luidt, helpen om het lichaam gezond te houden, maar kunnen ze u ook ziek maken?

Ziek door microben

Bacteriën een aanverwante worden vaak gelinkt aan negatieve zaken. Niet zo gek, want er bestaan enorm veel ziektes en kwalen die hierdoor veroorzaakt worden. Zo kunnen bacteriën voor een long- of keelontsteking zorgen.

Lichaamseigen

Op apotheek.nl, een initiatief van de branchevereniging van apothekers, staat dat dit soort vervelende infecties veroorzaakt worden door voor het lichaam onbekende microben. Klopt dat wel? Veroorzaken de micro-beestjes die al tijdens in het lichaam zitten nooit een ziekte, infectie of andere nare kwaal? Wij vragen het MAX-huisarts dokter Ted. “Je kan zeker ziek worden van bacteriën die afkomstig zijn uit je eigen lichaam”, vertelt hij. “De e.coli-bacterie, die bij mensen van nature in de darmen voorkomt, is de bekendste. Deze bacterie veroorzaakt bijvoorbeeld blaasontstekingen.”

Neusbacteriën

Een ander voorbeeld is de pneumokokken-bacterie. “Sommige mensen dragen die met zich mee en daar kun je een oorontsteking of een longontsteking door krijgen, maar dat gebeurt niet vaak. Kinderen, en tegenwoordig ook ouderen, krijgen daarom een vaccinatie daartegen.” Kinderen worden ook ingeënt tegen de meningokok-bacterie, die sommigen in de neus meedragen. “Dit kan een hersenvliesontsteking veroorzaken, maar dat hoeft niet.”

Herpes

Daarnaast zijn mensen die de waterpokken hebben gehad volgens Ted vaak levenslang drager van het herpes zoster virus. “Dat zorgt soms voor gordelroos, vooral bij vermindering van de weerstand. Ook daarvoor is een vaccin, maar dat wordt in Nederland nog veel te weinig gegeven.” Een ander voorbeeld is het herpes simplex virus, dat dragers vaak sinds de kleutertijd al hebben. “Dat kan een koortslip geven of een terugkerende infectie van de geslachtsdelen. Maar lang niet iedereen die dat virus bij zich draagt, wordt daar ook ziek van.”

Staphylococcus

In het menselijk lichaam komen ook veel soorten van de staphylococcus-bacterie voor. Die kunnen een keur van kwalen veroorzaken, maar dat is niet zo dat dragers hier altijd voor hoeven te vrezen. “Soms veroorzaakt het een steenpuist, maar meestal niet”, zegt dokter Ted.

HPV

Dan is er nog het Humane Papilloma Virus, dat beter bekend staat als HPV. Dit virus houdt zich op rond en op de vagina of penis en kan overgedragen worden middels seks, maar ook als een drager het op de handen of mond heeft zitten. Er zijn veel HPV-varianten en de meeste zijn ongevaarlijk. Toch zijn er ook een aantal die wel gevaarlijk zijn. HPVsoorten 16 en 18 zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. “Ook tegen dit virus kun je jezelf wapenen met een vaccin. Die prik kan ook nog helpen als je het virus al bij je draagt, maar liever natuurlijk voor die tijd.”

Microbioom

U kunt dus wel ziek worden van microben die al een tijd in het lichaam bivakkeren, al zijn de meeste ongevaarlijk en helpen ze juist om het lichaam in goede conditie te houden. Al deze microben samen worden het microbioom genoemd.
Dit wordt gevormd nadat een kind wordt geboren en verandert tot 3-jarige leeftijd sterk. Na die tijd stabiliseert het, maar tijdens een leven kan het zich wel aanpassen. Onder andere stress, het eetpatroon en medicijnen kunnen invloed hebben op de samenstelling.

(Bron: Dokter Ted, RIVM, PubMed, micropia.nl, Voedingscentrum, apotheek.nl)

Geef een reactie

Reacties (19)

  WIM VAN STRALEN says:

  IK GA JULLIE UIT LEGGEN HOE JE CORONA KAN KRIJGEN DAT KOMT DOOR DE MONDKAPJES .
  IK BEN ZELF SPORTDUIKER GEWEEST EN JE ADEMD 20% ZUURSTOF IN EN 80% STIKSTOF BLASJE UIT.
  IN DAT MONDKAPJE HOESTJE IN EN NIESTJE IN EN JE ADEMD STIKSTOF IN DAT MONDKAPJE EN DAAR GAAN DE MENSEN KAPOT EN DAN BELAN JE OP DE I.C. TERECHT EN DAN ZEGGEN ZE JE HEB CORONA WAT NIET WAAR IS.

   Margeaux says:

   Dus als je sportduiker bent geweest heb je er verstand van? Onder water gebruik je de mondkapjes niet.
   Wat een onzin. Je reactie zou verwijderd moeten worden.

   maxwout says:

   Jammer dat je niet veel hebt geleerd van je duiklessen. Bij inademen komt er 78% stikstof naar binnen (dat zit nou eenmaal in de lucht) en in je uitgeademde lucht zit ook weer 78% stikstof omdat je lichaam daar niets mee doet. Op de rest van je onzin valt niet te reageren omdat je hersenen waarschijnlijk in een vastgeroeste stand staan door die giftige mondkapjes.

   Heer Bommel says:

   Wellicht dat u door het duiken een hersenbeschadiging hebt opgelopen. Dat hoor je wel meer.

  joop wunnink says:

  Al die steriliteit . We maken ons zelf ziek door helemaal geen weerstand meer op te bouwen. Vroeger ging je niet voor elk wissewasje naar de dokter nu grijpt men gelijk naar allerlei middeltjes en krijgt het lichaam geen gelegenheid meer om het zelf op te lossen en anti stoffen aan te maken.

   Heer Bommel says:

   Zo’n 100 jaar geleden heerste de Spaanse griep. Die eiste 20 tot 100 miljoen doden en er leefden toen veel minder mensen op de wereld.
   Gelukkig hebben mensen in de tussentijd wat geleerd. En dus weten we nu dat zo’n virus sterker is dan de natuurlijke afweer van de meeste mensen. dat heeft niets te maken met de door u genoemde steriliteit. Wellicht dat dat wel een beetje geldt voor onze vatbaarheid voor (sommige) bacteriën en allergieën. Maar een virus is wat anders.

  dragon says:

  Wim, je hebt helemaal gelijk, en schreeuwt het uit zie ik,
  Ik heb een gezondheidsverklaring, omdat als ik een mondkapje 5 min op heb, ik deze kan uitwringen.
  Het probleem is wel dat ik al 2 maal door een BOA aangehouden ben in het overdekte winkelcentrum.
  En ik heb natuurlijk géén boete gekregen, maar dit is ook geen pretje.
  Ik denk dat er mensen zijn die de BOA’s tippen.
  Sommige roepen ze naar me, dat ik hun besmet, daar reageer ik op met “goede morgen of middag”
  Dit was vroeger de begroeting, maar nu komt er een tweedeling in de maatschappij.
  Trouwens de reactie van Joop ben ik het ook mee eens , we speelden in de sloot, en vingen dikkopjes,
  En dat we vuil werden , daar zaten we niet mee, behalve dat mijn moeder het weer moest wassen zonder machine.
  We gingen 1 keer per week in de teil, na elkaar 4 broers, tussentijds werd het water “afgeroomd”en een keteltje warm water erbij gedaan.
  Ik wil het ook uitschreeuwen.. MENSEN GEBRUIK UW GEZOND VERSTAND

   DOORNROOSJE says:

   Je hebt ook van die plastic dingen die je op je gezicht zet, dan komt het mondkapje niet direkt tegen je gezicht aan

   DOORNROOSJE says:

   Een mondmasker houder, ook handig voor brildragers

  waarom says:

  Ik ben een boerendochter (74). We speelden altijd in de modder, in de stal, met slootwater etc. 1x per week in de teil.
  Ons gezegde was “boerekinderen worden niet ziek”. En dat klopte ook. Natuurlijk wel mazelen en bof. Maar verder niet. Ik neem nooit een griepprik. Heb 2x in mijn hele leven echt griep gehad. Wouter Klootwijk had een mooi wekelijks stukje in NHD. Ook met dat idee erachter.
  Ik heb lang getwijfeld over de coronaprik. Ga dat dan nu toch maar doen.

   Heer Bommel says:

   Tegenwoordig zijn veel boeren en hun kinderen echter in een zeer gevaarlijke situatie. Door het forse en vaak preventieve gebruik van penicilline, en zelfs de ‘reserve-penicilline, in de veehouderij, zijn ze nauwelijks meer behandelbaar als ze b.v. ergens een doodgewone ontsteking oplopen.
   Die hebben dus een grote kans te sterven aan infecties waar de gewone burger nog gered kan worden.

  DOORNROOSJE says:

  Je hoest en niest toch niet in je mondkapje? Als je hoest en niest kun je beter thuisblijven.
  Ik heb geen last van dat mondkapje hoor en heb er ook geen corona van gekregen.

   johanna78 says:

   Dus als je hoest en niest kun je beter thuis blijven ?!?? Ik hoest veel echter dat heeft niets te maken met verkoudheid maar wel met opspelend maagzuur. Hoesten en niesen doet een mens vaak zonder dat er sprake is van een verkoudheid.

  polletje says:

  Jammer dat Ted van Essen niet de belangrijkste verstoorders van het microbioom noemt, te weten smoothies en de kunstmatige zoetstoffen (NNS, non-nutritious-weeteners) waarmee de onschuldige huishoudsuiker in levensmiddelen vervangen word. Wanneer je alleen maar eet wanneer je ook echte honger hebt, en jezelf dan ook echt verzadigt met dsatgene waar je op dat moment trek in hebt, word je niet dikker dan in je genen opgesloten zit, en geef je je lichaam precies wat het nodig heeft: verzadigt vet, suiker, vis, vlees, salade, pizza of friet. Het maakt allemaal niet uit.

  dinirosa says:

  heel goed wim want doordat de mensen teveel op hygiene gingen letten hebben ze zichzelf vatbaar gemaakt.
  en ja die mondkapjes, ik doe het msoms wel, om mensen gerust te stellen, maar voor mijn copd,astma niet goed dus af en toe in supermarkt naar beneden getrokken en laatste keren helemaal niet gebruikt.
  toen ik klein was en buiten speelde wel eens dorst kreeg nam ik een heggeblaadje in m.n mond ging prima, nooit last ervan gehad, mijn dochter is gelukkig van haar angst van die cojona afgekomen door jensen te gaan volgen.
  die was altijd aan het desinfecteren van alles wat een ander had aaangeraakt, werd je tureluurs van.
  dus ja door die mondkapjes worden er steeds meer ziek.
  nog iets in febr.2018 lag ik, volgens arts met zeer zware influenca in ziekenhuis longontsteking ben toch na 5 dgn. naar huis gegaan omdat mijn stem volkomen wegviel, dat heb ik van ziekh.bact. overgehouden, daar was al isolatie van als je binnenkwam, en alle personeel in plastic en mondk. raar he? toen al. dus volg.mij (Wakkie)
  wisten ze al dat er een virus rondwaardde,

   Heer Bommel says:

   Als je COPD hebt (zoals ik) heb je des te meer reden geen Corona te willen krijgen want dan is je overlevingskans gering. Daarom draag ik juist steeds een mondkapje.
   Door mondkapjes wordt echt niemand ziek. Mijn vrouw is verpleegkundige en weet dat operatie-verpleegkundigen soms meer dan 8 uur per dag zo’n ding ophebben en zelfs de hele dag dezelfde. Daar is nog nooit iemand ziek van geworden.

   Emely says:

   Dat je met copd boodschappen doet in de supermarkt moet je zelf weten, maar dat je soms anderen bewust in gevaar brengt vind ik rondom egoistisch. Je kunt je niet inleven in anderen blijkbaar, of het gaat een beetje zoaks het jou uitkomt. Jij bent zo iemand die weleens anderen kan besmetten,de besmettingen lopen op, met alke gevolgen van dienn, maar jou eigenbelang is groter. Verder getuigt je reactie niet van enige intelligentie.

  johanna78 says:

  Margeaux. Waarom? Al ben je er totaal niet mee eens, respecteer de mening van anderen.

  Ladyofshadows says:

  Idd door de “eigen” bacterie ben ook ik (na geen weerstand meer te hebben na corona) ziek geworden.
  Ik kreeg Gordelroos en heb daar nog steeds last van.
  Nooit geweten dat het door de waterpokken kon komen, maar door huisarts meteen goed uitgelegd.
  Nog even een aanvulling op de “mondkapjes affaire” 😂. Ik draag stoffen mondkapjes, welke ik uitwas en in de magnetron leg en heb verder nergens last van. Het krijgen van corona kwam doordat ik voor mijn ouders ging zorgen toen zij beiden het virus hadden, dan ben je de hele dag in een besmet huis en helpt zelfs een mondkapje en jezelf ontsmetten niet meer!