KNMG ziet ‘voltooid leven’-wet niet zitten

De artsenfederatie KNMG is tegen stervenshulp bij een voltooid leven. Dat laat de organisatie woensdag 29 maart 2017 weten. De KNMG vindt dat er teveel risico’s en nadelen aan het ‘voltooid leven’-wetsvoorstel kleven.

Euthanasiewet voldoende

Zo vreest de KNMG voor uitholling van de huidige euthanasiepraktijk. Volgens de artsenfederatie is een nieuwe wet naast de euthanasiewet niet nodig. “Er is een zorgvuldige euthanasiewet met een breed bereik, die in de praktijk toetsbaar, transparant en veilig is voor de arts en de patiënt”, zegt René Héman, voorzitter van de KNMG. Om euthanasie te kunnen plegen moet de patiënt uitzichtloos en ondraaglijk lijden en moet dat lijden (mede) een medische grondslag hebben. Aan die voorwaarde kan zijn voldaan bij voldoende ouderdoms- en niet-medische problemen, stelt de organisatie.

Aanwezigheid arts

In het wetsvoorstel staat dat de stervensbegeleider geen arts hoeft te zijn. Maar artsen hebben hun twijfels. Ze vrezen dat ze toch betrokken raken bij de stervenshulp. “Wat als het misgaat en iemand in coma raakt en niet doodgaat?” stelt Héman. “Moet dan alsnog de arts ingrijpen?”

Maatschappelijke effecten

Verder heeft de KNMG bezwaar tegen de maatschappelijke effecten die door een ‘voltooid leven’-wet kunnen ontstaan. Ouderen kunnen zich onder druk gezet voelen om met stervenshulp een einde aan hun leven te maken. Ouderdom kan een stigma worden. De artsenfederatie wil daarom op zoek naar andere oplossingen. “Hulpverlening aan kwetsbare ouderen moet geen tunnel worden met maar één doel: de dood”, geeft Héman aan.

(Bron: ANP, NOS, KNMG)

Geef een reactie

Reactie

  1. Hanneman says:

    Het CDA en de strakjes aanschuivende SGP en of de CU zien dat ook niet. De KNMG zit voorlopig gebakken. Men hoeft de kundige handen niet te branden aan prangende vragen als “wat te doen als de stervensbegeleider faalt” of “zou er sprake zijn van een onder druk gezette steenrijke oudere”. Maar wat ik in deze stellingname mis is de visie op de integriteit van een patient. Wat de onderliggende bezwaren ook zijn, opnieuw is er sprake van een relatief beperkt gezelschap dat voor de hele bevolking de dienst wenst uit te maken. En er is een groeiende groep mensen die op eigen kracht en gezag hun leven willen leven. Waar moeten die naar toe als de “KNMG top” bestaat uit religieuze fanatici die de moed hebben zichzelf boven de ander te plaatsen? Wat te denken van mensen die met hun volle verstand een einde aan het leven willen? Er staat op de internetpagina van de KNMG een column over empathie. Wat doet die column daar eigenlijk?