Hypnose

Hypnose steeds vaker in ziekenhuizen ingezet als middel tegen ziekten zonder duidelijke lichamelijke oorzaak

In de ogen van sommige artsen behoort hypnose tot de kwakzalverij, maar inmiddels wordt het steeds vaker in ziekenhuizen ingezet als serieus middel tegen ziekten waar niet direct een duidelijke lichamelijke oorzaak voor te vinden is. Vooral mensen met onverklaarbare buikpijn blijken er baat bij te hebben.

Hypnose op recept

In de documentaire Hypnose op recept volgt Mirjam Bartelsman patiënten die in reguliere Nederlandse ziekenhuizen worden behandeld met hypnose. De documentaire is maandag 28 mei 2018 uitgezonden in 2Doc om 20.55 uur op NPO 2. Aan het woord komt onder andere prof.dr. Marc Benninga, kinderarts in het AMC in Amsterdam. Benninga is door een Engelse maag-darm arts geïnspireerd om het effect van hypnose bij kinderen te onderzoeken. De Britse arts heeft met succes hypnose toegepast bij vrouwen met PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom en hij was ervan overtuigd dat hypnose juist bij kinderen kan aanslaan, vanwege hun grote fantasie.

Verrast

Benninga: “Ik geloofde er eigenlijk helemaal niets van, maar als het gaat om chronische buikpijn bij kinderen staan wij als kinderartsen met lege handen. Dus ik dacht: laat ik het dan maar onderzoeken en dan zal vast en zeker blijken dat dit ook niet werkt.” Het tegendeel is waar gebleken: 85 procent van zijn patiënten is na 5 of 6 behandelingen door een hypnotherapeut van de klachten geholpen. Benninga was zelf ook verrast: “vooral als je kijkt naar de kinderen die in dezelfde periode door de kinderarts behandeld werden met medicijnen, gesprekken enzovoorts. Van hen werd slechts 25 procent beter.”

Algemeen geaccepteerd

Inmiddels wordt een hypnosebehandeling bij kinderen met onverklaarbare buikpijn in Nederland veel toegepast. In ruim 70 ziekenhuizen worden patiënten behandeld door hypnotherapeuten. Deze therapeuten zijn speciaal opgeleid en meestal verbonden aan het ziekenhuis.

Hypnose bij volwassenen

In de documentaire worden naast 4 kinderen ook 2 volwassen patiënten door een hypnotherapeut behandeld. Volgens 2Doc is inmiddels vastgesteld dat hypnose ook een zeer effectieve behandeling kan zijn voor volwassen patiënten. Dan gaat het vooral om mensen die kampen met een prikkelbare darm. Maar hypnotherapeuten behandelen ook patiënten met andere klachten die artsen niet kunnen verklaren. Zoals het vermoeidheidssyndroom, chronische pijn en spierreuma.

Momenteel wordt verder onderzocht wat het effect is van hypnotherapie bij volwassenen. Het onderzoeksrapport verschijnt in juni.

(Bron: 2Doc, NOS)

Geef een reactie

Reactie

    berchris says:

    In het buitenland wordt al langer veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van hypnose. Bijvoorbeeld de aan de Stanford University verbonden Psychiater David Spiegel publiceerde onlangs een artikel hoe zelfhypnose levens kan redden van gebruikers van pijn medicatie en meer mogelijkheden van zelfhypnose.
    Zie scopeblog.stanford.edu/2018/03/02/could-hypnosis-help-curb-the-opioid-crisis-quite-possibly-says-stanford-researcher/