Hoofdpijn

Hoofdpijn bestrijden zonder pijnstillers

Hoofdpijn bestrijden met pijnstillers is vaak het 1e waar we aan denken. Pijnstillers zijn echter niet altijd wenselijk en er zijn ook andere manieren om van de pijn af te komen. We zetten andere mogelijkheden op een rij.

Er zijn heel veel verschillende oorzaken van hoofdpijn. Bij ernstige soorten is het altijd aan te raden hier in overleg met een arts iets aan te doen. Bij vormen die veroorzaakt worden door bijvoorbeeld stress, te weinig slaap of teveel alcohol is het vaak ook mogelijk er zonder pijnstillers iets aan te doen.

Hoofdpijn bestrijden bij stress

Bij hoofdpijn door stress ontstaat een hinderlijke, drukkende pijn aan weerszijden van het hoofd, de slapen en / of in de nek. Wie (regelmatig) stress heeft, neemt ongemerkt vaak ook een verkrampte lichaamshouding aan. Wat de klachten verergert. Ook een verkeerd afgestelde stoel of bureau draagt bij aan een verkeerde lichaamshouding, dus controleer dit en pas het eventueel aan.

Warmte kan de klachten verminderen, doordat dit de spieren ontspant. Een kruik, warmtekussen of hittepit gebruiken is daarom een goed idee. Een warm bad lijkt ook een goede optie, maar dit werkt niet voor iedereen, aangezien dit de bloeddruk kan verlagen en dat verergert hoofdpijn dan juist.

Probeer stress daarnaast tegen te gaan door meer ontspanning in uw leven in te bouwen. In de vorm van een wandeling in de natuur, een nek- en schoudermassage of ontspanningsoefeningen. Ook een fysiotherapeut of psycholoog kan u hier vaak bij helpen.

Te weinig slaap

Na een te korte nachtrust is het vaak lastig de dag erop goed geconcentreerd te blijven en de ogen open te houden. Ook kan er hoofdpijn optreden. Een kop koffie kan dan een oppepper geven, maar houd het bij maximaal 2 koppen en stap dan over op het drinken van water of groene thee, want teveel koffie kan de pijn verergeren. Door voldoende (water) te drinken functioneert het lichaam beter en kan hoofdpijn worden tegengegaan. Ook een middagdutje kan werken. Het helpt al om de ogen 5 tot 25 mintuten te sluiten. Slaap niet langer, want dat kan de nachtrust de nacht erop verstoren. En slaap de nacht erop niet extra lang om te compenseren, want ook te lang slapen kan juist hoofdpijn veroorzaken. Gemiddeld is 7 tot 9 uur voldoende nachtrust.

Teveel alcohol of juist te weinig (water) gedronken

Bij een teveel aan alcohol wordt er niet voor niets van een kater gesproken en dat kan een flink ‘houten hoofd’ opleveren. Eén van de oorzaken is uitdroging. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan het lichaam. Maar ook te weinig (water) drinken kan voor hoofdpijn zorgen. Dus drink daarom net als in het geval van te weinig slaap voldoende (water) om het lichaam goed te hydrateren.

Slapen masseren met pepermuntolie

Pepermuntolie kan bij verschillende vormen van hoofdpijn effectief zijn. Masseer daarvoor met de vingers een paar druppels op het voorhoofd en de slapen. Deze masserende beweging draagt extra bij aan de pijnstillende werking van de olie. Gebruik wel verdunde olie, om huid- en oogirritatie tegen te gaan en kijk sowieso uit dat het niet in de ogen komt.

Verlichtende kou

Zoals warmte goed werkt bij spanningshoofdpijn, kan kou verlichtend helpen bij opgezette bloedvaten. Die veroorzaken namelijk druk op de zenuwen van uw hoofd. Het simpelste is om een koud washandje tegen de pijnlijke plek te houden, maar u kunt er ook bijvoorbeeld een gelpack voor gebruiken.

Eet iets

Net als te weinig vocht kan ook trek ervoor zorgen dat u hoofdpijn krijgt. Sla daarom geen maaltijden over en eet iets als u het idee heeft dat u door uw knorrende maag of lage bloedsuiker hoofdpijnklachten heeft. Kies dan liever voor iets vezel- en eiwitrijks dan voor snelle suikers.

Extra aandachtspunten

Hoofdpijn kan ook optreden door het haar in een te strakke staart of knot te dragen. Maak die dan minder strak of doe het haar los om van de pijn af te komen. En bescherm de ogen op een zonnige dag om knijpen met de ogen en daarmee hoofdpijn te voorkomen. Dit kunt u eenvoudig doen door een zonnebril te dragen of door een parasol of zonneschermen te gebruiken. Treedt de hoofdpijn na het slapen op en komt het vanuit de nek? Dan kan een verkeerd kussen of uw slaaphouding de oorzaak zijn.

(Bron: Radar, Bedrock, Voedingscentrum, Alles over hoofdpijn, wikiHow, InfoNu.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  Jenne says:

  ik mis het heel zachtjes met de vingertoppen over de slapen wrijven

   MAX Vandaag says:

   Beste Jenne, bedankt voor uw reactie. We hebben dit bij de pepermuntolie beschreven, maar dat masseren van de slapen kan zoals u zegt natuurlijk ook zonder de olie te gebruiken.

  InekeGF says:

  Ik mis een oorzaak van hoofdpijn: Mijn hoofdpijn komt vaak voort uit mijn nek. Een goed hoofdkussen, juiste slaaphouding en specifieke oefeningen om de nekspieren te strekken kunnen helpen. Laat u voorlichten door een slaapspecialist en fysiotherapeut of google zelf.

   MAX Vandaag says:

   Beste InekeGF, bedankt voor uw reactie. Dat is inderdaad een goede aanvulling. We hebben het er bij de extra aandachtspunten bij gezet.

  Sanny Klingler says:

  Heel wat jaren geleden , ik was net 4, heb ik heel veel gehuild. Er is veel gezocht naar de reden tot ik bij de oogarts terecht kwam. Al jong had ik +7 glazen in mijn brilletje en het huilen was over. Nog steeds heb ik af en toe die vreemde hoofdpijn en vrijwel altijd moet ik dan andere glazen in mijn bril hebben.

   Pietnelis says:

   Ik heb ook al jaren last van hooftpijn bij mij helpt ook de ademhalings therapie geconcentreerd ademen 4seconden door de neus adem halen en 8 seconden gedoceerd uit ademen en dat een aantal minuten en paar keer per dag