hoofdpijn

Gebruikt u vaak pijnstillers tegen hoofdpijn? Pas op voor medicatieafhankelijke hoofdpijn

Om van hoofdpijn af te komen, slikken veel mensen pijnstillers. Maar wie daar zeer regelmatig medicatie voor gebruikt, kan juist hoofdpijn door die medicijnen krijgen: medicatieafhankelijke hoofdpijn genoemd.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Pijnstillers geven verlichting bij verschillende soorten pijn. Ze kunnen over het algemeen probleemloos enige dagen of in overleg met een arts langere tijd gebruikt worden. In het geval van hoofdpijn is het echter zaak om hier voorzichtig mee te zijn. Die pijn kan namelijk verergeren wanneer u daar vaak pijnstillers voor gebruikt. Het kan ervoor zorgen dat u vervolgens bijna altijd hoofdpijn heeft. Dit komt doordat het lichaam eraan went wanneer u vaak pijnstillers slikt. Wanneer u ze dan een keer niet slikt, krijgt u juist hoofdpijn. Tot u weer wel een pijnstiller gebruikt. Dit wordt medicatieafhankelijke hoofdpijn genoemd.

Door welke pijnstillers kunt u hoofdpijn krijgen?

Wanneer u deze pijnstillers te vaak tegen hoofdpijn neemt, kunt u daar juist hoofdpijn van krijgen:

  • Paracetamol
  • NSAID’s, zoals diclofenac, naproxen en ibuprofen
  • Opioïden (heel sterke pijnstillers, zoals morfine)

Daarnaast kan het optreden door triptanen (medicatie tegen een aanval van migraine).

Dit gaat alleen op wanneer u de middelen specifiek tegen hoofdpijn slikt. Slikt u ze voor een ander soort pijn, dan is de kans klein dat u door pijnstillers hoofdpijn krijgt.

Hoofdpijn
Lees ook: Hoofdpijn bestrijden zonder pijnstillers

Hoe vaak is te vaak?

Het aantal pijnstillers dat u per dag neemt telt niet mee voor de extra kans op hoofdpijn. Het gaat om het aantal dagen per maand en wanneer dit 3 maanden of langer aanhoudt. Voor paracetamol en NSAID’s geldt 15 of meer dagen in de maand. Voor triptanen of opioïden geldt het voor 10 of meer dagen per maand. En wanneer u gebruik maakt van verschillende pijnstillers samen, dan geldt het ook voor 10 of meer dagen per maand. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u helpen om het aantal dagen dat u pijnstillers gebruikt in kaart te brengen.

Wat kunt u doen wanneer u hoofdpijn heeft gekregen door een teveel aan pijnstillers?

Het enige dat helpt wanneer u hoofdpijn door een teveel aan pijnstillers heeft, is door er in 1 keer helemaal mee te stoppen. Thuisarts raadt aan dit met uw huisarts te bespreken. Zeker wanneer het om zware pijnstillers gaat, u kunt dan namelijk last krijgen van andere klachten. Het is normaal dat de pijn eerst kan verergeren. De pijn wordt meestal na 2 tot 3 weken minder. En in het geval van triptanen vermindert de pijn meestal na 7 tot 10 dagen. Bespreek met uw arts hoe u voortaan kunt omgaan met hoofdpijn en welke behandeling voor u geschikt is. Wanneer u weer pijnstillers gaat slikken, kunt u afspreken hoe vaak u ze mag slikken en hoeveel dagen achter elkaar. Uw huisarts kan u eventueel naar een neuroloog of pijncentrum verwijzen.

Op de website Hoofdpijnnet vindt u meer informatie en kunt u in contact komen met anderen met hoofdpijn.

(Bron: Thuisarts, Nu.nl, Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV). Foto: Shutterstock)

Geef een reactie