co2-meter

Hoe zit het? Werken duurdere CO2-meters beter dan goedkopere?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: werken duurdere CO2-meters beter dan goedkopere?

Ventileren en corona

De woorden ‘ventileren’ en ‘corona’ worden steeds vaker in 1 zin genoemd. Er wordt door sommige experts gezegd dat virusdeeltjes langer in de lucht blijven hangen in slecht ventileerde ruimtes dan op plekken waar dit wel goed gebeurt. Of dit echt zo is, is nu nog onduidelijk, maar het is in elk geval iets wat de gemoederen bezighoudt.

Hoe goed een ruimte geventileerd is, kan worden gemeten met een CO2-meter. Een CO2-gehalte van onder de 800 ppm is ideaal. Ppm staat voor parts per million, de eenheid waarin CO2 wordt uitgedrukt. Deze meters worden momenteel veel verkocht voor de meest uiteenlopende prijzen. De meeste kosten rond de 80 euro, maar er zijn ook exemplaren van 300 euro. Zijn de duurdere varianten echt beter? Een antwoord vinden op deze vraag lijkt niet zo makkelijk. Er lijkt niet veel vergelijkend waren onderzoek te zijn gedaan en het is ook niet zo goed te controleren of de waardes die de meters aangeven ook écht kloppen.

Nauwkeuriger

Wel zijn er aanwijzingen dat de duurdere exemplaren wat nauwkeuriger meten. “Ook kunnen duurdere CO2-meters soms gegevens opslaan, waardoor je de waardes over langere periode met elkaar kunt vergelijken. Bij goedkopere kan dat vaak niet”, aldus een woordvoerder van Milieu Centraal, een adviesorganisatie op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Een probleem?

Ook bij BBA Binnenmilieu, waar men bedrijven en particulieren adviseert over het binnenklimaat, zijn ze van mening dat de apparaten uit de duurdere segment wat nauwkeuriger meten dan de goedkopere. “De vraag is of dat een probleem is dat goedkopere minder precies zijn”, zegt binnenmilieu adviseur Arjen Raue. “Het is niet nodig om thuis te meten met professioneel materiaal dat exact aangeeft hoe het gesteld is met de CO2-waardes, vaak is een indicatie al voldoende”, legt hij uit. Bovendien is het volgens Raue zo dat er flinke stappen zijn gemaakt door de ontwikkelaars van de meters. “10 jaar geleden kostte ze nog 1.000 euro. Ze gaan tegenwoordig ook veel langer mee en worden ook steeds nauwkeuriger.”

Geen heel goedkope

Het lijkt dus niet nodig om honderden euro’s neer te leggen voor een redelijke CO2-meter. Toch raadt Rob van Strien, adviseur milieu en gezondheid bij GGD Amsterdam, het af om écht goedkope meters te kopen. Met echt goedkoop hebben we het over een euro of 20. Daar heeft u volgens van Strien niet zoveel aan, omdat die metingen er vermoedelijk ver naast zullen zitten.

Conclusie:

CO2-meters zijn er in allerlei prijsklassen, maar het is niet zeker of eentje van 300 euro echt veel beter meet dan een van 70 of 80 euro. Wel is het zo dat de aanzienlijk goedkopere meters vermoedelijk niet zo goed werken.

Wilt u meer weten over het coronavirus? Wij hebben alle artikelen die wij hierover hebben gemaakt gebundeld op een pagina.

(Bron: Milieucentraal, GGD Amsterdam, BBA Binnenklimaat, NRC, Trouw, archief

Geef een reactie