Oranje Koeman Vuelta Van Gaal

Het sportweekend van MAX Vandaag: Oranje weer op EK-koers, Van Gaal, plak voor Plak, Kuss of Koes?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Robbert: Ik schaam me rot, Hein. Ik ben vorige week helemaal de verrichtingen van onze nationale volleybalploegen te noemen. Vooral de vrouwen deden het geweldig met een bronzen plak op het EK, na in de halve finale dapper partij te hebben geboden aan wereldkampioen Servië. Ik hoop het met deze eervolle vermelding goed te hebben gemaakt en wens de dames veel succes bij hun kwalificatie voor de Spelen.

Hein: Ere wie ere toekomt inderdaad, Celeste Plak met een welverdiende bronzen plak. Maar goed, er is ook zo veel gebeurd op sportgebied. En we gaan vrolijk verder met het circus, want de wielerliefhebbers komen niets tekort. 4 sprintzeges op rij voor Olav Kooij in Groot-Brittannië, met Wout Van Aert als luxe gangmaker. De allerlaatste kilometers van Annemiek van Vleuten in eigen land. En natuurlijk het 2e weekend van de Vuelta, met tussenstop op de Tourmalet. Denk je dat Sepp Kuss opnieuw mee met de besten kan? En een serieuze gooi naar de eindzege kan doen? Of moet hij toch voorrang verlenen aan zijn kopmannen bij Jumbo-Visma, Roglič en Vingegaard?

Robbert: Gaat het bij Sepp Kuss niet gewoon om de gunfactor? Hij staat er nu zó goed voor, ruim een minuut voor op Evenepoel. Mocht de eindoverwinning voor deze Jumbo-Visma-rijder gevaar lopen, dan kunnen Roglič en Vingegaard altijd nog naar voren stappen. In dat geval is Roglič de aangewezen man, want hij is momenteel beter in vorm dan Tour-winnaar Vingegaard. Even iets anders: waarom spreken we de naam van de Amerikaanse renner Sepp Kuss toch altijd op z’n Duits uit? Dan klinkt het als Koes met een Hollandse oe-klank? Ik denk dat een uitspraak op z’n Hollands – dus ‘Kus!’ – dichter in de buurt komt. Maar ik heb het nog nooit gehoord in de radio- en tv-commentaren.

Hein: Hoe je zijn naam ook precies uitspreekt, mijn bewondering voor deze bescheiden Amerikaan in Nederlandse dienst wordt met de week groter. Dit jaar al 2 grote rondes in Italië en Frankrijk in de benen, altijd denkend in het teambelang, en dan dit nog op kunnen brengen. Het zou mooi zijn als hij straks in Madrid in de schijnwerpers kan staan, geholpen door de winnaars van de Giro en de Tour.

Robbert: Zeg Hein, laten we het eens over Louis hebben. Ik bedoel uiteraard onze eminente oud-bondscoach. Een man die zichzelf ook altijd ‘de bondscoach’ noemde in zijn gedenkwaardige media-optredens. In een week waarin Oranje met zijn opvolger Ronald Koeman uit een zomerslaapje is ontwaakt, was hij weer eens ‘lekker aanwezig’. En dan bedoel ik niet zijn ‘cameo’ in de onvolprezen, op tv herhaalde MAX-docu, maar zijn uitspraken na te zijn onderscheiden met de Eredivisie Oeuvre Award. Wat moeten we daarvan vinden? Hij beweerde dat Messi van de FIFA wereldkampioen moest worden. ‘Slechte verliezer,’ vonden de Argentijnen. Een reactie graag!

Hein: Tja, ik zie wat overeenkomsten met het relletje rondom Pierre van Hooijdonk. Van Gaal kan zoiets natuurlijk nooit bewijzen, dus dan weet je dat dit zich alleen maar tegen je kan keren. Ik zou dit zelf niet gezegd hebben. Maar goed, ik ben ook niet iemand die zichzelf de bondscoach noemt. En daarover gesproken: Nederland-Griekenland, 3-0. Weer op EK-koers, met overmorgen nog de altijd lastige uitwedstrijd tegen Ierland?

Robbert: ‘Pi-Air’ is trouwens wel erg snel gerehabiliteerd, maar dit terzijde. En Ierland-uit is altijd lastig. Herinner jij je nog het drama op Landsdowne Road waar het Nederlands elftal met 1-0 werd uitgeschakeld voor het WK in 2002? By the way, onder Louis was dat. Zijn 1-3-2-3-2-systeem (of 1-5-3-2) van het afgelopen WK in Qatar bleek de sleutel tot de 3-0 zege op de Grieken. Maar op het WK in Brazilië in 2016 pikte Louis het weer van Koeman, die dat toen bij Feyenoord hanteerde. En zo is de cirkel weer rond.

Hein: Zoals een befaamde dichter, tevens oud-bondscoach, inderdaad zo mooi kan zeggen. Dan sluiten we af. Genoeg moois weer om naar uit te kijken, Oranje, een Tourmalet-etappe in de Vuelta, de ontknopingen in de US Open. En niet te vergeten, Frankrijk tegen Nieuw-Zeeland in de openingswedstrijd van het WK rugby.

Robbert: Mag ik nog even aandacht vragen voor onze roei(st)ers? In Belgrado is het WK aan de gang. We zijn een echt roeiland. Toch belangrijk op de spelen volgend jaar. Over en sluiten maar, Hein.

(Foto: Gerrit van Keulen/ANP)

Geef een reactie