Femke Bol sportweekend

Het sportweekend van MAX Vandaag: gouden Femke Bol, Max in Zandvoort, Derby der Lage Landen en beste keepers tegenover elkaar

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek vooruit op het sportweekend.

Hein: Ha Robbert, daar zijn we weer. Hopelijk is de teleurstelling over de uitschakeling van de Oranje Leeuwinnen weer gezakt. Genoeg om naar uit te kijken in elk geval, het WK atletiek, de Grand Prix in Zandvoort en de start van de Vuelta. Waar ga jij voor zitten?

Robbert: De Vuelta! Ik ben echt een enorme liefhebber van de 3 grotes rondes, Hein. De Vuelta wordt erg onderschat. Maar heb je het deelnemersveld gezien? Ik kan nu al bij voorbaat genieten van de strijd tussen de 2 laatste winnaars: Primož Roglič en Remco Evenepoel. En het is niet eens gezegd dat Roglič als kopman wordt uitgespeeld, want ook zijn Jumbo-Visma-teamgenoot en Tourwinnaar Vingegaard verschijnt aan de start. De koers zal bepalen wie van de 2 de absolute kopman wordt.

Hein: Sowieso vind ik de Giro en de Vuelta stiekem nog leuker dan de Tour de France. Ik heb vorig jaar tijdens de ploegentijdrit in Utrecht nog langs de singels gestaan. Blijven Evenepoel en Roglič dit keer allebei fit? Kan Vingegaard weer voluit gaan, met de Tour de France nog in de benen? Verder schaar ik oude rot Geraint Thomas en de UAE-mannen Juan Ayuso en João Almeida ook onder de favorieten. Voor mij nog onduidelijk wie er gaat winnen, anders dan in Zandvoort…

Robbert: Tja, Max zou in een oud lelijk eendje waarschijnlijk nog winnen. Maar alle gekheid op een stokje: als elke coureur in dezelfde auto zou rijden, dan is Max altijd de winnaar. Hij bulkt nu eenmaal van het talent. Met die Red Bull en dat superteam van mecaniciens achter zich heeft hij een bijna onoverbrugbare voorsprong op de concurrentie. De bal ligt in hun kamp om iets aan die voorspelbaarheid te doen. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.

Friesland vanuit de lucht tijdens het SKS-kampioenschap Skûtsjesilen.
Lees ook: Vanaf deze locaties was 2 weken lang het MAX Skûtsje Journaal

Hein: Nee, ik ook niet. Spannend is het allang niet meer en Max kan dit seizoen vrijwel alle denkbare records in de Formule 1 breken. En dan loopt hij nog maar 4 wereldtitels achter op Lewis Hamilton en Michael Schumacher. Die kan hij vlak na zijn 30e verjaardag al bijhalen… Door naar het slotweekend van het WK atletiek. We hebben al veel moois gezien, maar waar kunnen we nog naar uitkijken?

Robbert: Man, wát heb ik genoten van Femke Bols gouden race op de 400 meter horden. En dan komt er nog de estafette van de 4 x 400 meter bij de vrouwen aan als ons nationale toetje. En ook nooit te versmaden: Abdi Nageeye op de marathon, zondagochtend heel vroeg al. Die is niet alleen goed in snelle stadsmarathons, maar ook in tactisch gelopen kampioensraces. Dat heeft hij wel bewezen met zijn zilveren medaille op de spelen in Tokio. Wie zondag zegt, zegt voetbal. Daar gebeurt niet zo gek veel dit weekend. De Eredivisie is dit weekend, op Feyenoord na, zonder de topclubs, die vrij zijn vanwege hun Europese kwalificatiewedstrijden. Daar zie ik maar 1 leuke subtopper: Heerenveen – Sparta met, wat mij betreft, de 2 beste keepers van Nederland tegenover elkaar: Noppert versus Olij. Moeten we nog iets zeggen over EK hockey bij de mannen en de vrouwen? Laatstgenoemden staan al in de finale zondag tegen België, de mannen spelen vrijdagavond nog hun halve finale.

Hein: Ja, je zou deze hockeywedstrijd, de Derby der Lage Landen, bijna vergeten, zoveel is er te zien dit weekend. Wat het voetbal betreft, wordt ook de transfermarkt interessant om te volgen. De deadline komt eraan en clubs beginnen links en rechts al in paniek te raken. Ik ben benieuwd of dat nog vuurwerk oplevert.

Robbert: Nou Mohammed Kudus heeft, als hij inderdaad vertrekt naar West Ham United, zijn huidige werkgever Ajax in elk geval een mooi afscheidscadeau gegeven met zijn hattrick tegen Ludogorets (1-4). Het blijft een gegeven dat onze topclubs altijd hun adem moeten inhouden in die laatste week van de transferwindow. Er kunnen altijd nog veel verschuivingen plaatsvinden. Er hoeft maar 1 ding te gebeuren, of er ontstaat een domino-effect bij de kleinere clubs, die naar vervangers moeten gaan zoeken. Het heeft altijd gevolgen in de hele ‘voedselketen’. Wat mij betreft was de opvallendste transfer deze week, de droomtransfer van Oranje Leeuwin Esmee Brugts naar Barcelona. Zo is de cirkel rond, en zijn we toch nog even terug bij dat WK Down Under, waar we onze sportdialoog begonnen.

(Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP)

Geef een reactie