Het dansende brein

Het Dansende Brein: de heilzame werking van dansen

Wat gebeurt er in ons brein als we dansen? Op die vraag krijgt u antwoord in MAX-programma Het Dansende BreinHoogleraar neuropsychologie Erik Scherder laat in samenwerking met LUDWIGs Ballroom Band zien wat dansen met ons doet en hoe heilzaam het kan zijn. 

Leuk, sociaal en goed voor het brein

Dansen is niet alleen een leuke, sociale bezigheid, maar heeft ook nog eens een gunstige invloed op het brein, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder is het een combinatie van cognitie, het lerend vermogen, emotie, motoriek, ritme en luisteren naar muziek. “Hoe actiever en uitdagender de activiteit, hoe groter de kans dat in de hersenen nieuwe verbindingen ontstaan”, aldus Scherder tegen MAX Magazine. “Dat geldt dus zeker voor dansen. Bovendien worden er met dansen ook nieuwe zenuwcellen aangemaakt. En dat is gunstig voor jong en oud.”

Heilzame werking

Ook bij aandoeningen als alzheimer of Parkinson kan dansen een heilzame werking hebben. “Bij alzheimer werkt de wals goed. De hersenen doen een beroep op delen in het brein die herinneringen aan vroeger oproepen. De pasjes van de wals, de oudste ballroomdans die er is, kennen de meesten nog wel.” De bewegingen van de tango is voor mensen met Parkinson juist weer een goede oefening.

Het Dansende Brein

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt, in samenwerking met LUDWIGs Ballroom Band, in het programma Het Dansende Brein, wat er in het brein gebeurt als we dansen. Waarom is dansen zo goed voor ons brein? Wat gebeurt er met de hersenen van professionele balletdansers? En dus ook hoe het komt dat dansen effectief is tegen depressies en heilzaam werkt voor mensen met ziektes als Parkinson en alzheimer?

Het Dansende Brein is te zien op maandag 31 mei 2021 om 21.30 uur op NPO 1. 

Het begint met de quickstep

Erik Scherder vertelt, maar de avond zal bovenal in het teken staan van dansen. LUDWIGs Ballroom Band gaat los met een kort lesje quickstep om er in te komen en dan kunt u thuis naar hartenlust swingen op de Weense wals, slowfox en chachacha!

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

(Bron: MAX Magazine)

Geef een reactie

Reacties (2)

    luk1951 says:

    Bij dansles ben je in de meeste gevallen samen een avondje uit, versterk je sociale contacten. En bij dansen ben je nooit uitgeleerd. Op de vrije dansavonden kun je de leerstof oefenen. En de dansschool organiseert ook vaak speciale avonden, en vaak ook een Kerstbal waar iedereen in zijn mooiste kleding komt wat ook een speciale sfeer kweekt. Ook leer je vaak nieuwe muziek kennen! En dansers zijn intelligenter, bij intelligentie scoren dansers hoger!

    hjhj says:

    Wat een heerlijk programma. Genoten. Dank Graag meer