Duur 08:18
Gepubliceerd op 13 augustus 2022

Helden van de Kust: ‘Sommige mensen zijn niet gewend aan hoe de zee is, daar hebben we veel werk aan’

De online documentaireserie Helden van de Kust portretteert de gepassioneerde vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatsschappij (KNRM) en van Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) langs de Zuid-Hollandse stranden, waar zich 2 van de grootste badplaatsen van Nederland bevinden, Scheveningen en Noordwijk. In deze serie volgen we deze lifeguards een zomer lang. Presentator Elles de Bruin brengt hun gepassioneerde en soms emotionele verhalen in deze serie samen. In de 2e aflevering vertelt Sjoerd over een indrukwekkende gebeurtenis en bezoekt Elles de reddingsbrigade in Noordwijk. 

Dubbel gevoel

In de zomer van 2020 wordt de reddingsbrigade van Monster opgeschrikt door een dramatische gebeurtenis. Een jongen wordt vermist en zowel de reddingsbrigade van Monster als de lifeguards van de KNRM komen in actie. De zoektocht eindigt zonder succes en krijgt pas de volgende dag een vervolg. Sjoerd: ‘Het is dubbel, want je hoopt aan de ene kant niks tegen te komen. Aan de andere kant wil je het oplossen en afsluiten.’ Roel Batelaan vertelt hoe zij met dit soort situaties omgaan.

Reddingsbrigade Noordwijk

En Elles neemt een kijkje bij de reddingsbrigade van Noordwijk, een heel actieve reddingsbrigade die in 2020 100 jaar bestaat. Ze loopt mee met Jiska Star. Zij is die dag strandwacht. Jiska hoopt om ook nog te varen, want ze is ook schipper. Jiska komt uit een familie die al generaties lang betrokken is bij de brigade. De post in Noordwijk is nieuw. Bas Star heeft zich daar jarenlang hard voor gemaakt en laat het met trots aan Elles zien. Bas: ‘Mensen die de afgelopen jaren niet naar het buitenland zijn gegaan, komen nu naar het strand. Die mensen zijn niet gewend hoe de zee is, dus daar hebben wij veel meer werk aan.’

De serie Helden van de Kust bestaat uit 4 delen. Aflevering 3 is te zien op dinsdag 16 augustus 2022 hier op MAX Vandaag. Alle afleveringen zijn hier te zien. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer