Duur 07:44
Gepubliceerd op 11 augustus 2022

Helden van de Kust: ‘Je weet nooit, en dat klinkt cliché, wat er gaat komen’

De online documentaireserie Helden van de Kust portretteert de gepassioneerde vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en van  Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) langs de Zuid-Hollandse stranden, waar zich 2 van de grootste badplaatsen van Nederland bevinden, Scheveningen en Noordwijk. In deze serie volgen we deze lifeguards een zomer lang. Presentator Elles de Bruin brengt hun gepassioneerde en soms emotionele verhalen in deze serie samen. In de 1e aflevering brengt zij een bezoek aan het reddingstation in Scheveningen en de reddingsbrigade in Monster.

Helden van de Kust

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) redt mensen in nood op het water. De KNRM wordt niet gefinancierd door overheidsgeld, maar draait dankzij giften van donateurs. Dit geldt ook voor  Reddingsbrigade Nederland. Het KNRM-reddingstation Scheveningen is een van de oudste en drukste reddingstations. Het wordt bemand door 50 vrijwilligers die 24 uur per dag oproepbaar zijn. Er wordt gemiddeld 180 keer per jaar een beroep gedaan op de KNRM-post in Scheveningen. Dit kan zijn als een schip in nood is, een zwemmer in problemen raakt of een watersporter in moeilijkheden is. Elles spreekt met een van hen, Brend van den Berg, die al van jongs af aan voor de KNRM inzet: “Ik weet niet beter dan dat de KNRM in mijn leven is. En ik vind het gewoon zo mooi om iemand anders te helpen.”

Reddingsbrigade Monster

De lifeguards van de reddingsbrigades in Nederland, Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) zijn 152 brigades aangesloten, houden toezicht en geven informatie over veilig zwemmen, helpen bij zoekgeraakte kinderen terugvinden, verlenen eerste hulp bij ongelukken en redden mensen uit zee. Elles bezoekt de brigade in Monster en spreekt met Sjoerd van Velden. Sjoerd zit al vanaf zijn 8ste bij de brigade. Een jongensdroom? “In het begin besefte ik dat niet zo, maar ik denk dat ik nu wel mijn droom werkelijkheid aan het maken ben.”

De serie Helden van de Kust bestaat uit 4 delen. Aflevering 2 is te zien op zaterdag 13 augustus 2022 hier op MAX Vandaag. Alle afleveringen zijn hier te zien. 

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer