Duur 10:25
Gepubliceerd op 18 augustus 2022

Helden van de Kust: “Als thuis er niet achter staat, dan kun je dit werk niet doen. Want het kost enorm veel tijd en energie”

De online documentaireserie Helden van de Kust portretteert de gepassioneerde vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en van Reddingsbrigade Nederland (KNBRD) langs de Zuid-Hollandse stranden, waar zich 2 van de grootste badplaatsen van Nederland bevinden, Scheveningen en Noordwijk. In deze serie volgen we deze lifeguards een zomer lang. Presentator Elles de Bruin brengt hun gepassioneerde en soms emotionele verhalen in deze serie samen. In de laatste aflevering bezoekt Elles de nieuwe Eerste Hulppost van de reddingsbrigade Noordwijk en vertellen vader en zoon Ron en Brend uit hoe lifeguard zijn hun leven heeft gevormd. 

Gezelligheid verbindt

Jiska Star en haar moeder Betty Buindam werken op deze EHBO-post. Betty werkt ook in het ziekenhuis, net als Jiska, en doet dit ernaast. Net als haar man nog veel andere familieleden, werkt Betty al jaren voor de reddingsbrigade. Ze heeft hier zelfs haar man leren kennen. Wat is voor haar de aantrekkingskracht? “De gezelligheid en om mensen helpen”. En Elles spreekt de bijna 85-jarige Wim Star. Hij zit 68 jaar bij de brigade en is nog steeds actief. Is er veel veranderd in het reddingswerk? “Het is eigenlijk hetzelfde werk, maar met ander materiaal.” En Bas Star vertelt over een voor hem aangrijpende gebeurtenis die nog altijd een diepe indruk op hem maakt.

“Thuis moet erachter staan”

In Scheveningen leggen vader en zoon Ron en Brend van den Berg uit hoe onderdeel zijn van de KNRM hun leven heeft gevormd. En dat wat hen betreft de vrouwen, partners, thuis de echte helden zijn. “Als thuis er niet achter staat, dan kun je dit werk niet doen. Want het kost enorm veel tijd en energie”, aldus Brend.

 

De serie Helden van de Kust bestaat uit 4 delen. Alle afleveringen zijn hier te zien. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer