lippenbalsem

Heeft lippenbalsem een verslavende werking?

Misschien heeft u het ook weleens voorbij horen komen, volgens veel mensen kan het smeren van lippenbalsem behoorlijk verslavend werken. Maar is dat eigenlijk wel echt het geval?

Verslavend of niet?

Er wordt vaak beweerd dat lippenbalsem verslavend kan werken wanneer u er vaak gebruik van maakt. Het veelgebruikte argument hiervoor is dat uw lippen gewend zouden raken aan de lippenbalsem, waardoor u steeds meer moet smeren om te zorgen dat uw lippen niet droog worden. Volgens Vera Rogiers, hoogleraar cosmetologie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Brussel is dit echter helemaal niet het geval, zo vertelt zij aan nieuwssite Nu.nl. Volgens haar is het niet zo dat uw lippen wennen aan regelmatig lippenbalsem gebruik. Om te snappen hoe het dan wel zit is het eerst handig om te weten hoe droge lippen ontstaan.

Zo ontstaan droge lippen

Droge lippen ontstaan omdat de huid van de lippen geen hoornlaag heeft. Deze laag, die uw huid op andere plekken wel heeft, beschermt de huid als een soort barri√®relaag. “Daarnaast wordt uw huid ook beschermd door een dun vettig laagje dat op de huid ligt. Dit laagje is een mengsel van vet en water. Het vet in dit laagje wordt geproduceerd door talgklieren.” Maar juist in de lippen ontbreken de talgklieren, waardoor ook dit beschermende laagje niet op de lippen zit. Daardoor drogen lippen een stuk sneller uit dan de rest van uw huid.

Hoe werkt lippenbalsem?

Nu komen de lippenbalsems om de hoek kijken. Een lippenbalsem neemt namelijk als het ware de taken van het ontbrekende beschermlaagje over, waardoor uw lippen beter beschermd zijn tegen droge lucht of kou of in andere situaties waarin uw lippen wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Lippenbalsem blijkt dus wel degelijks wat goeds voor uw lippen te kunnen doen. Wel is het volgens Rogiers belangrijk om niet teveel lippenbalsem te smeren. “Hiermee sluit u de lippen af voor buitenlucht, terwijl er normaal gesproken een wisselwerking is tussen de lucht en de lippen. Een dikke laag balsem zorgt voor een blokkade, wat mogelijk juist voor klachten kan zorgen.” Teveel lippenbalsem is dus niet goed, maar wanneer u rustig aan doet met smeren is het alleen maar goed voor uw lippen en werkt het zeker niet verslavend.

(Bron: Nu.nl, Margriet)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. CharlotteB says:

    Ik ben van mening dat het nogal verschilt welke lippenbalsem je gebruikt. Ben zeker 30 jaren “verslaafd” geweest aan eerst labello en later uierzalf. Kon echt niet zonder. Het heeft ook maanden geduurd voordat ik weer normale lippen had, de vellen hingen erbij. Nu gebruik ik 1 a 2 keer per dag een lippenbalsem van Weleda. Beter dan die andere troep en ik heb geen neiging meer om de hele dag door te smeren.

    1. Riny6 says:

      ja het verstand komt met de jaren.Ik ben 73 en gebruik nooit lippen balsem, wel balsem aan mijn hakken.Daar kom ik vet tekort