Duur 05:05
Gepubliceerd op 22 oktober 2013

Hoge bloeddruk

Er is een nieuwe methode ontwikkeld om een hoge bloeddruk onder controle te krijgen. Wat houdt die methode in?

Bloeddruk

In veel gevallen is er geen oorzaak voor de hoge bloeddruk te vinden. In sommige families komt hoge bloeddruk vaker voor. Andere oorzaken voor een hogere bloeddruk zijn: overgewicht, het gebruik van veel zout, veel drop en veel alcohol, het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals sommige pijnstillers (zoals ibuprofen en diclofenac) of corticosteroïden (prednison). In zeldzame gevallen is de hoge bloeddruk het gevolg van een nieraandoening. Hierop wordt wel onderzocht als er een bloed- en urineonderzoek wordt gedaan.

De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen. De bovendruk wordt bereikt op het moment dat het hart samenknijpt en de onderdruk op het moment dat het hart helemaal ontspannen is. De bloeddruk verandert voortdurend, afhankelijk van de lichaamshouding, activiteiten en spanningen. Daarbij werken de nieren, de bloedvaten en de hersenen steeds samen.

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter. Met de bloeddrukband wordt de slagader in de arm dichtgedrukt. Dat geeft een bepaald geluid en dat bepaalt de bovendruk en de onderdruk. De getallen zijn idealiter onder de 140/90, maar lager is nog beter. Als het daarboven zit, spreken we van hoge bloeddruk. Daarvoor is één meting niet voldoende. De bloeddrukmetingen worden dan herhaald.

Hoe werkt een 24-uurs bloeddrukmeter?

De bloeddrukband draagt men 24 uur achter elkaar. Elk half uur wordt er automatische door het apparaatje gepompt. Dan wordt de bloeddruk gemeten en de waardes worden opgeslagen in het geheugen. Deze waardes zijn op een computer uit te lezen. Zo is te zien hoe de bloeddruk in de loop van de dag wisselt. Vaak is die ’s nachts veel lager dan overdag. Soms blijkt de bloeddruk onder normale omstandigheden helemaal niet verhoogd te zijn en is de bloeddruk alleen maar bij de dokter te hoog. Dat heet ook wel een wittejassen-bloeddruk. Daar komt men door zo’n 24-uurs meting gemakkelijk achter.

Hoge bloeddruk

Van een hoge bloeddruk merken we meestal niets. Het geeft zelden klachten. Alleen bij extreem hoge bloeddruk kunt u duizelig zijn, wazig zien, hoofdpijn hebben of zelfs braken. Het is wel schadelijk voor hart en bloedvaten. Van een hoge bloeddruk kan men  bijvoorbeeld een beroerte, nierschade of een hartinfarct krijgen. Het een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar niet de enige, want ook roken, een hoog cholesterol, te weinig lichaamsbeweging, diabetes en overgewicht zijn risicofactoren voor hart- en bloedvatziekten. Voordat over wordt gegaan tot behandelen worden eerst alle risicofactoren in kaart gebracht.

Eet minder zout en drop, beweeg meer en drink minder alcohol (twee glazen alcohol per dag) en vermijd stress. Let bij het eten ook op de kant-en-klare maaltijden. Die bevatten doorgaans veel zout. Stop met roken en eet gezond en gevarieerd. Beweeg voldoende: elke dag een half uur en voorkom overgewicht. Kijk uit met sommige medicijnen als ibuprofen en dicolfenac. Als een verhoogd risico blijft kunnen medicijnen helpen om de bloeddruk te verlagen.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk

Het bloedvatstelsel is te vergelijken met een tuinslang. De druk is te verlagen door de kraan wat dicht te draaien. Dat is de werking van de bètablokkers, die het hart minder snel laten kloppen. De sproeier is ook verder open te zetten. Dat lijkt op het nemen van plastabletten, die op de nier werken. Tenslotte is de tuinslang ook wat wijder te maken. Dat doen aceremmers en calciumantagonisten. Soms zijn meerdere medicijnen nodig om de bloeddruk onder controle te krijgen. De medicijnen genezen de hoge bloeddruk niet, maar verlagen die alleen maar. De bloeddruk moet men wel blijvend checken om te kijken of de medicijnen goed werken. Dat kan thuis en bij de huisarts.

Hoe werken de verschillende soorten bloeddrukverlagers?

Er bestaan plastabletten, bètablokkers en ACE-remmers. Deze zijn te vergelijken met een kraan, een tuinslang en een sproeier. Met plastabletten gaat de sproeier harder, waardoor de druk in de tuinslang minder wordt. Met bètablokkers, gaat de kraan een beetje dicht. ACE-remmers verwijden de tuinslang een beetje. Soms moet alles tegelijk om de bloeddruk in toom te houden.

Nieuwe behandelmethode

Soms lukt het niet met leefstijl veranderingen en met alle mogelijke medicijnen, om de bloeddruk onder controle te krijgen. Het blijkt dat de bloeddruk ook daalt als de zenuwen om de slagaders naar de nieren worden onderbroken. Daarmee worden de zenuwverbinding tussen de nieren en de hersenen uitgeschakeld. Dat gebeurt met plaatselijke verhitting via een catheterisatie.

Het is nog een experimentele behandeling, maar het lijkt wel veelbelovend. Vanuit het UMC Utrecht wordt deze behandeling onderzocht in 20 ziekenhuizen bij in totaal 300 patiënten. Er wordt natuurlijk gekeken of de bloeddruk blijvend daalt, maar ook of er bijwerkingen zijn.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 22 oktober 2013 en op 4 oktober 2011.

Geef een reactie

Reactie

    JPeters says:

    Vraagstelling: al jaren gebruik ik medicatie voor mijn te hoge bloeddruk. Ik ondervind daar veel vervelende bijwerkingen van. Momenteel onder behandeling bij het UMC Utrecht en is besloten om de medicatie geheel af te bouwen en de Analyse Gecompliceerde Hypertentie hierop toe te passen. Thans medicatie geheel afgebouwd en nu blijkt de bloeddrukwaarde weer naar normale waardes (145 – 85) teru te gaan. Leeftijd 67 jaar.
    Kan dit?

Bekijk ook

Meer