maculadegeneratie

Halveer risico op maculadegeneratie door gezond te eten

Voorkomen is beter dan genezen wordt er vaak gezegd. Maar dit gaat letterlijk op als het gaat om het krijgen van maculadegeneratie. Want door gezond te eten kan het risico op deze ziekte bijna worden gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek door het Erasmus MC. 

Ouderdomsaandoening

Leetijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) is een typische ouderdomsaandoening. Hierbij zien patiënten een grijze vlek in het midden van het gezichtsveld. Een ernstige vorm van de ziekte kan leiden tot slechtziend- of blindheid. In Nederland hebben nu al 500.000 ouderen ouderdomsvlekjes op het netvlies, het voorstadium van de aandoening. Niet iedereen merkt hier iets van. Maar met het oplopen van de leeftijd neemt het risico toe dat de aandoening zich in volle openbaart. Nu heeft 1 op de 6 mensen de ernstige vorm van de ziekte en die groep zal door de vergrijzing groeien. Verwacht wordt dat over 20 jaar 700.000 mensen in Nederland aan maculadegeneratie lijdt.

Dokter Ted van Essen heeft de aandoening van dichtbij meegemaakt. “Mijn vader heeft in zijn leven veel ziektes doorgemaakt, maar de maculadegeneratie hinderde hem het meeste, omdat hij de krant niet kon lezen en gezichten niet meer herkende.” De vader van dokter Ted kreeg injecties, maar die werkte maar kort. “Ik ben blij dat er nu ontdekt is dat met gezonde voeding deze aandoening mogelijk tegen te houden is.”

Gezond eten

Maar volgens de Rotterdamse onderzoekers is een oplossing om het aantal patiënten te halveren, gezond eten. Dagelijks 2 tot 3 ons groenten, 2 stuks fruit en 2 keer in de week vis kan het risico op de oogziekte halveren. Door het eten van luteïne en zeaxanthine, die veel voorkomen in spinazie, boerenkool, veldsla en paprika, kan het risico met 42 procent worden verlaagd. Deze antioxidanten maken het macula-pigment aan, wat het netvlies gezond houdt. De onderzoekers zagen zelfs bij mensen bij wie maculadegeneratie in de familie voorkomt, het risico afnemen door gezonder te eten.

Geen behandeling

Er is nog geen behandeling die de oogziekte geneest. Met ooginjecties en medicijnen kan de ziekte worden vertraagd, maar die zijn niet voor iedereen geschikt. Gezond eten lijkt nu dus de enige manier om het risico in ieder geval te verminderen. Maar het valt niet mee om gezond te eten. “Slechts 3,5 procent van de 4.200 ouderen van 55 jaar of ouder die deel heeft genomen aan het onderzoek eet genoeg vette vis, groenten en fruit”, aldus onderzoeker en oogarts in opleiding Gabriëlle Buitendijk.

Buitendijk waarschuwt voor de gevolgen van de oogziekte. “In vergevorderd stadium is het zicht zó slecht, dat de kleuren, het contrast en de details verdwijnen. De ziekte kan je leven enorm beïnvloeden.”

(Bron: Erasmus MC/AD)

Geef een reactie