gordelroos

Gezondheidsraad positief over vaccineren ouderen tegen gordelroos

Als het aan de Gezondheidsraad ligt zouden ouderen gevaccineerd moeten worden tegen gordelroos. Er is wel een kanttekening: het vaccin is nu nog te duur. Dus een vaccin ja, maar dan wel goedkoper. 

Waterpokkenvirus

Gordelroos is een huiduitslag en zit doorgaans letterlijk aan de linker- of rechterkant van uw lichaam. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als dat van de waterpokken en geeft jeukende en/of pijnlijke vlekjes of blaasjes. U kunt het krijgen als u vroeger waterpokken heeft gehad. Er blijft namelijk altijd iets van het virus in ons lichaam achter. Bij een verminderde weerstand kan het virus weer actief worden. Over het algemeen gaat het vanzelf over, maar wie boven de 60 jaar is kan er behoorlijk ziek van worden. De ziekte is niet fataal, maar er kunnen ernstige complicaties optreden en men kan er langdurig zenuwpijn aan overhouden.

Vaccineren tegen gordelroos zinvol

Het is niet voor het eerst dat de Gezondheidsraad gevraagd is of het vaccineren van ouderen tegen gordelroos zinvol is. In 2016 is het oordeel van de Raad daarover negatief. Het toen beschikbare vaccin zou maar beperkt beschermen dus wordt de invoering gestaakt. Inmiddels is er een nieuw vaccin. Het vaccin is getest en voorkomt bij volwassen mensen van 50 jaar en ouder in 90 procent van de gevallen een gordelroos-aanval. Volgens de Gezondheidsraad kent het middel weinig bijwerkingen, misschien een beetje spierpijn op de plek van de prik, en is het veilig. Het is in Nederland nog niet op de markt. Wel in andere Europese landen als Duitsland. En dat is niet de enige beperking. Het vaccin is namelijk 2 keer zo duur als wat voor de Raad acceptabel is.

“Het vaccin werkt goed, maar is nu wellicht nog te kostbaar om gratis te verstrekken. Toch kan ik me zo voorstellen dat mensen die de nare gevolgen van hun naasten hebben gezien, het geld er wel voor over hebben. Het is dus vooral belangrijk dat het vaccin zo snel mogelijk in Nederland beschikbaar komt. Wellicht als het groot wordt ingekocht, de kosten ook naar beneden kunnen”, aldus dokter Ted van Essen.

Rijksvaccinatieprogramma

Toch is de Gezondheidsraad van mening dat mensen van 60 jaar gevaccineerd moeten worden. Mocht het vaccin ingevoerd worden, dan wil de Raad ook dat ouderen eenmalig in de gelegenheid moeten worden gesteld om zich te vaccineren. De Raad adviseert ook om het wetenschappelijk onderzoek van het vaccin te monitoren. Staatssecretaris Paul Blokhuis beslist over het Rijksvaccinatieprogramma. Hij beraadt zich de komende 3 maanden over dit advies en informeert daarna de Tweede Kamer hierover.

(Bron: Thuisarts/RIVM/AD)

Geef een reactie