Gezond Verstand

Even voorstellen: de artsen van Gezond Verstand

In navolging op de uitzendingen van de zomer van 2017, volgt een wintereditie van Gezond Verstand. In het programma presenteren kandidaten uit het hele land hun originele huis-, tuin- en keukenremedies tegen uiteenlopende kwalen aan een panel van 3 artsen. De deelnemers geloven heilig in de geneeskracht van hun eigen middeltjes. Maar werken ze ook echt? Dat oordeel is aan de artsen. En dat artsenpanel ziet er in deze wintereditie iets anders uit. Een vertrouwd gezicht en 3 nieuwe gezichten. Zij stellen zich graag aan u voor. 

Huisarts Jacqui van Kemenade (51):

Gezond Verstand Jacqui

Jacqui van Kemenade, een diplomatendochter geboren in Ghana, studeert in 1995 af als arts aan de Universiteit van Nijmegen. Daarna werkt zij arts op de afdeling hartchirurgie en de anesthesie-afdeling in het Radboud Ziekenhuis. Uiteindelijk kiest zij het specialisme anesthesie en gaat als volwaardig anesthesist aan de slag. Maar al snel besluit zij toch een andere richting op te gaan. “Ik was anesthesist, maar besefte al snel dat ik liever met wakkere mensen wilde werken.” Jacqui besluit huisarts te worden en in 2002 rondt zij haar huisartsenopleiding af. Inmiddels is zij al 15 jaar huisarts en heeft gewerkt in Australië, op Curaçao en in 2017 nog in Nieuw Zeeland.

Sinds 2006 heeft Jacqui ook haar eigen praktijk in Nederland, in Breda. Deze praktijk heeft zij overgedragen aan haar compagnon. Jacqui heeft een nieuwe voeding en leefstijl praktijk opgestart in Breda waarin zij mensen inspireert om ook te kijken naar wat de invloed is naar leefstijl en voeding op hun chronische aandoening.

Jacqui is getrouwd en trotse moeder van 3 kinderen.

“We zijn als maatschappij een beetje bang geworden van grootmoedersoplossingen en rennen massaal meteen naar onze huisarts. Onze medicatie komt van kruiden die gewoon in de achtertuin groeien. Maden in afstervende wonden, ja dat helpt echt, maar zie het maar eens te verkopen in de praktijk. Ik stel me altijd nieuwsgierig op, kijk wel of het veilig toepasbaar is.”

KNO-arts Asaf Senft (43):

Asaf is KNO arts  en werkt afwisselend in Amsterdam, Hilversum, Amersfoort en Driebergen. Na het Stedelijk Gymnasium in Leiden gaat hij Geneeskunde studeren. In zijn 4e jaar tijdens het vak KNO denkt hij: dit wordt het! Na zijn opleiding heeft hij als KNO-arts gewerkt in het Ter Gooi ziekenhuis Hilversum. Vervolgens is Asaf overgestapt naar ZBC Van Linschoten Specialisten. Hij werkt hier sinds 2010 met veel plezier.

“Wat mij zo aantrekt in dit vak, is de breedte ervan. KNO is een van de weinige vakken in de geneeskunde waarbij je als specialist de diagnose stelt, zelf de ingreep doet en ook de nabehandeling volledig verzorgt. Ik vind het prachtig wanneer ik  mensen kan genezen middels zowel kleine als grote ingrepen.”

Asaf is niet geheel onbekend met de media. In 2013 heeft hij 2 seizoenen meegedaan met het programma De Dokters (van de NTR en daarna RTL),  vooral omdat hij het leuk vindt om medische kennis op een leuke en begrijpelijke manier over te dragen. Asaf is vader van een zoon van 10 jaar. Hij woont met zijn vrouw in Aalsmeer en staat elke week langs het voetbalveld als zijn zoontje speelt.

SEH-arts Prem Sukul (35):

Gezond Verstand PremWanneer Prem op z’n 12e voor het eerst in het ziekenhuis komt weet hij het zeker: Ik word arts! En zo geschiedde. Na zijn studie Geneeskunde aan de VU heeft hij in Rotterdam de opleiding tot SEH-arts voltooid. Als spoedeisende hulp-arts (SEH) zie je bijna alle patiënten die binnenkomen als eerste. Van een snee in de vinger tot aan een hartaanval. Dus een brede medische kennis is een must.

Prem is van oorsprong Surinaams-Indiaas, wat hem geen onbekende maakt van de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ook al gebruikt hij ze weinig, hij is er wel mee opgegroeid. De oude generaties in zijn familie gebruikten ze veelvuldig, omdat er geen geld was om naar de dokter te gaan. Hij is er dan ook groot voorstander van, want er is zeker meer dan onze westerse geneeskunde. “Mijn oma kookt water met bepaalde blaadjes erin en zij zegt dat het goed is tegen een hoge bloeddruk. Ik weet niet of het klopt of niet, maar dat maakt niets uit want het helpt haar wel. En dat is ook iets wat met huis-tuin en keukenmiddeltjes te maken heeft, het hoeft niet Westers getest en goedgekeurd te zijn wil het helpen, het is het placebo-effect waarom het vaak werkt.”

Prem is getrouwd en de trotse vader van een zoontje.

Chemicus Aldo Brinkman (30):

Gezond Verstand AldoKoken is een grote passie van Aldo. Het plezier in koken heeft hij al van jongs af aan. Maar koken heeft voor Aldo nog een interesse, want hoe komt een gerecht tot stand? Om, onder andere, daar meer over te weten is hij scheikunde gaan studeren. Met succes, want in 2009 rondt Aldo zijn Bachelor of Science (MSc) in Scheikunde aan de Universiteit Utrecht af in 2011 gevolgd door een Master of Science (MSc) in ‘Nanomaterials: Chemistry & Physics’ aan de Universiteit Utrecht.

Tijdens zijn opleiding heeft Aldo Scheikundejongens opgericht. Een populair-wetenschappelijk blog; hij wil scheikunde toegankelijk te maken. Naar aanleiding van zijn blogs wordt hij regelmatig gevraagd te spreken en te schrijven over scheikunde tegenover een breder publiek. Zijn doel is om iedereen duidelijk te maken dat scheikunde ons kan helpen om de wereld om ons heen te begrijpen. Inmiddels is Aldo aan het werk als redacteur/journalist voor het TV-programma Groen Licht (BNNVARA, NPO2),  een journalistiek reportage-programma over duurzaamheid. Aldo is niet alleen actief achter de schermen, maar ook ervoor. Naast Groen Licht is hij te zien Eerste Hulp Bij Ongevallen, Galileo, De Kennis van Nu, de BZT Show, Editie NL en Nieuwsuur.

Op 4 april 2016 om 10.40 uur loopt Aldo met een backpack van 16 kilo op zijn rug zijn voordeur uit. Bijna 5 maanden later, op 30 augustus om 11.27 uur, loopt hij het plein voor de kathedraal van Santiago de Compostella op. Aldo houdt van een avontuur, wil graag zijn karakter verkennen en meer leren over de menselijke motieven. Verder experimenteert hij als rasechte chemicus graag. Zo maakt hij wijn van appels, nectarines, tea, vlierbessen en honing.

De wintereditie van Gezond Verstand is te zien op 20 december 2017 om 22.15 uur op NPO 1.

Geef een reactie