wijkverpleging

Geen verdere bezuinigingen op wijkverpleging

De beoogde bezuiniging van 100 miljoen euro op de wijkverpleging is van de baan. Rutte III heeft dat toegezegd na een oproep van de voltallige oppositie aan het nieuwe kabinet. Wijkverpleegkundigen worden hierdoor de komende jaren ontzien.

100 miljoen euro

De gezondheidszorg moet van het kabinet 1,9 miljard euro besparen op de miljarden die de zorg de komende jaren duurder wordt. Als het kabinet van alle geledingen binnen de zorg evenveel vraagt, komt dat voor de wijkverpleging neer op zo’n 100 miljoen euro. De oppositie heeft hier fel tegen geprotesteerd en stelt dat de wijkverpleging het al nauwelijks kan bolwerken. De bezuinigingen mogen van hen niet verder ten koste gaan van het werk van de verpleegkundige aan huis.

Kanttekening

Het kabinet heeft er donderdag 2 november mee ingestemd de wijkverpleging te ontzien. Premier Mark Rutte tekent wel aan dat het mogelijk moet blijven de kosten van de wijkverpleging terug te dringen waar dat kan. Hij wil onder andere eventuele verspilling aanpakken en de wijkverpleging aanmoedigen haar voordeel te doen met vernieuwende werkwijzen en middelen. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge moet nog met de sector onderhandelen en Rutte wil hem daarbij ruimte laten. De oppositie heeft ingestemd met die kanttekeningen.

Test

De oppositie ziet het voorstel als een test voor premier Mark Rutte en PvdA-leider Lodewijk Asscher is verheugd met deze uitkomst. Als het Rutte menens is met zijn uitnodiging aan de oppositie om samen te werken, dan moet hij dat nu maar eens laten zien, stelde Asscher onder meer. Asscher spreekt van “een eerste bres in de plannen van de regering” dankzij de steun van de samenleving en de verenigde oppositie. Hij heeft goede hoop dat er ook over andere zaken met het kabinet te praten valt.

Lees ook: extra personeel verpleeghuizen komt er, nu de wijkverpleging nog, en wijkverpleging verder in de problemen.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Als er een Lieve Heer is moet dit hem toch écht een gruwel zijn en lijken mij de plaatsen in het vagevuur voor ook de nieuwe ministers die de zorg gaan doen, inclusief hun coaches al ingeruimd. Als lid van deze bevolking, werkzaam in de thuiszorg en met geen greintje inzicht of “dossierkennis” laat staan scholing van enig belang ben zelfs ik in staat om te zien dat we onszelf aan het neo-liberale beleid van de VVD hebben uitgeleverd en dat zo onderhand niets ons nog uit hun klauwen redden kan. Er zijn vandaag de dag veel zaken in het nieuws waar je als belangstellend medeburger gewoon je kop niet omheen krijgt. Nu even niet over de veronderstelde islamitische dreiging of gruwelijkheden die door hen werden gepleegd of andere religieuze misstanden maar gewoon, over dingen van alle dag. Vooral de oude dag. Je zult maar 89 jaar oud zijn en zelf moeten zien te wonen zonder aandacht of enige ondersteuning. Als je eigenlijk alleen nog maar in staat bent om te zitten of te liggen want lopen gaat niet meer. Je durft veel dingen niet omdat je bang bent dat het niet goed af zal lopen. Je krijgt iets. Je valt. Wat dan? Hoe krijg je in hemelsnaam die wond behandeld? Hoe geraak je in liefst schoon ondergoed? Het schijnt dat je de diepvriesmaaltijden in zo’n apparaat kunt ontdooien en daarna zelfs kunt opwarmen alleen….. welke knop? Moest die roze pil nou s’morgens of….? Wat je allemaal gewoon niét meer kunt doen als je lijf je in de steek gaat laten, of je hersens. Wie weet wanneer zich de eerste gewrichtsklachten, hartproblemen of andere aandacht vragende zaken gaan voordoen? En reken maar dat als ze zich gáán voordoen dat je om hulp en aandacht verlegen zult zitten. Wat dat precies is? Nou, gewoon ondersteuning bij wat er moet gebeuren die dag en daarnaast wélgemeende tijd van de één voor de ander. Da’s zo’n beetje het fundament. Door mijn werk weet ik dat dat fundament er wás maar dat het, sluipend en zeker doélbewust, door de zorgverzekeraars en vooral de laatste twee VVD kabinetten, onder ons aller voeten is weggeslagen. Aandeelhouders, zorgbestuurders maar ook directeuren van zorgbedrijven of instellingen kortom allen die deel hebben aan het tonnensalarisfestival. Zij bepalen de duur van een voldoend verblijf, welke steunkousen massaal zullen worden ingekocht, wat de voorwaarden zijn voor te sluiten contracten. En jongere mensen zijn door andere nare kwesties en besluiten van dit kabinet zo druk met hun eigen bestaan op de rails te houden dat er voor een wérkelijke tussenstop bij Opa of Oma gewoon stomweg geen tijd is. Waardoor we niet echt in de gaten hebben of krijgen hoe dat moet zijn. Wat het allemaal precies is dat Opa of Oma aan problemen en tegenwerkingen van hun lijf of “het systeem” dagelijks en nachtelijks op hun bordjes krijgen. Hoe zal dat zijn als je echt overgeleverd raakt aan de genade van de ander? Omdat je voeten niet meer werken. Of je handen. We hebben geen flauw idee. We hebben heel dikwijls geen flauw idee.
    En we weten uit de journaals meer dan genoeg over de problemen in de zorg op alle terrein. We horen over de exorbitante beloningen voor de bovenlagen en bedrijven. Ik kan mij geen voorstelling maken van hoe de structuur van de top van zo’n zorgverzekeraar in elkaar zit. Zeg maar de laag in de organisatie waar het “verdiend” wordt. Laat staan dat ik begrijp dat Rutte met droge ogen beweert dat het zorgpersoneel overdrijft en dat er best nog wat van de zorg af kan. Dat was van die honderd miljoen de bedoeling. Dat die ene enkele “terugdraai” niks zal helpen lijkt mij op voorhand duidelijk. Afschaffing dividendbelasting. Dat helpt! Toch?…Mark?