toeslagenaffaire

Kabinet treedt af om toeslagenaffaire

Het kabinet treedt af vanwege het rapport over de toeslagenaffaire. Dat is besloten tijdens de wekelijkse ministerraad op vrijdag 15 januari 2021. Tijdens de raad is gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden.

Politieke verantwoordelijkheid

De positie van het kabinet is onhoudbaar gebleken na de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december 2020 is de druk op het kabinet toegenomen, om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen. De gebeurtenissen hebben vrijwel volledig plaatsgevonden tijdens de kabinetten-Rutte. Het 3e kabinet van Rutte komt daarmee 2 maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart te vallen.

Demissionair

Het kabinet regeert demissionair door. De NOS meldt dat de regeringspartijen de afspraak zouden hebben gemaakt dat ze de samenwerking op het gebied van de bestrijding van de coronacrisis op dezelfde voet voortzetten. Op dat terrein opereren ze dan ‘missionair’. Na de Tweede Kamerverkiezingen in maart zou dit ook het geval geweest zijn, maar dit treedt nu dus 2 maanden eerder in. Ondanks dat er ontslag wordt ingediend is het kabinet nog wel in functie. Lopende zaken worden afgehandeld door ministers en staatssecretarissen, maar omstreden of gevoelige onderwerpen worden aan het volgende kabinet gelaten. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakt geen deel uit van het demissionaire kabinet. Hij was staatssecretaris van financiën toen de toeslagenaffaire speelde en hij treedt per direct terug. Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, heeft donderdag 14 januari al aangekondigd dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

Persconferentie Mark Rutte

Tijdens de erop volgende persconferentie heeft demissionair premier Rutte de beslissing toegelicht. Ook deelt hij mee dat hij het ontslag van het kabinet heeft aangeboden aan de koning. Rutte benadrukt dat er een nieuw toeslagensysteem moet komen. Ook zullen stukken die ten grondslag liggen aan kabinetsbesluiten voortaan openbaar gemaakt worden. Over de situatie rondom de coronapandemie zegt hij dat de strijd onverminderd doorgaat. Er zijn wat hem betreft 2 prioriteiten voor het demissionaire kabinet: “corona en de afwikkeling deze verschrikkelijke kwestie”.

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Tukker says:

    Ja en wat nu. Wie word hier beter van? Laat al deze bestuurders lering trekken en keihard werken om de foute beslissingen te herstellen voor zover dat mogelijk is. Daarbij zo snel mogelijk de handelwijze binnen de belasting wijzigen. Maar vergeet niet dat elke toeslag hoedan ook uit gemeenschapsgeld betaald word, dus een deugdelijke toetsing en controle is en blijft zeker nodig.

    Harry B says:

    Met name Rutte is hier verantwoordelijk voor, want die regels werden in Rutte 1 besloten en in Rutte 2 voor het eerst echt toegepast. Al jaren horen we over deze ellende en de gedupeerden zitten inmiddels al meer dan 10 jaar in deze ellende. Rutte moet opzouten en nooit meer terugkomen in de politiek. Immers, met de mensen die het probleem hebben veroorzaakt, dan wel hebben laten bestaan zonder er iets aan te doen, ga je dit probleem nooit oplossen. Het eerste wat dit kabinet al een jaar geleden had kunnen doen was de belastingdienst bij deze gedupeerden niet langer het recht geven om als preferente schuldeiser te kunnen optreden. Want straks krijgen die gedupeerden € 30.000,- en wie pikt dat als eerste op grond van de nog steeds niet aangepaste wetgeving dit in? De belastingdienst. Welkom in het komkommerkoninkrijk van Rutte.