knieoperatie

Fysiotherapie kan knieoperatie aan meniscus overbodig maken

Mensen met een gescheurde meniscus worden vaak geopereerd, maar fysiotherapie is in zo’n geval meestal net zo effectief. Onderzoekers van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG hebben hier onderzoek naar gedaan en komen nu met dit opzienbarende nieuws.

Operatie lang niet altijd nodig

Het OLVG heeft samen met 8 andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de effecten van knieoperaties. Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG zegt: “Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend. Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws.”

30.000 meniscusoperaties per jaar

Jaarlijks worden in Nederland zo’n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten daarvan (75 procent) is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Vaak zonder dat duidelijk is of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage. Uit het onderzoek onder leiding van het OLVG blijkt nu dat, ongeacht de precieze oorzaak van de klachten, een operatie in de meeste gevallen onnodig is en fysiotherapie de knieklachten kan verhelpen.

Samenwerking OLVG met 8 ziekenhuizen

De resultaten van het onderzoek van het OLVG zijn tot stand gekomen door samenwerking met 8 ziekenhuizen: AMC Amsterdam, Diakonessenhuis Utrecht, Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis, Medisch Centrum Jan van Goyen, MC Haaglanden, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, Tergooi ziekenhuis. Aan de studie hebben ruim 300 patiënten tussen de 45 en 70 jaar, met een meniscusscheur meegedaan. Zij zijn over 2 groepen verdeeld. De ene groep heeft een standaardoperatie gekregen, de andere groep 8 weken fysiotherapie. Na 2 jaar is het functioneren van de knie gemeten.

Landelijke afname operaties

In het OLVG wordt al langere tijd op basis van hun eigen resultaten minder geopereerd en de nu bekende resultaten van het onderzoek moeten volgens het OLVG leiden tot een landelijke afname van het aantal operaties. In het OLVG zelf worden patiënten na 5 jaar uitgenodigd om een röntgenfoto te laten maken. Zo kan worden onderzocht of mensen in de operatiegroep sneller slijtage aan de knie vertonen.

(Bron: ANP, OLVG)

Geef een reactie