Experimenteel vaccin tegen ebola blijkt effectief

Een experimenteel vaccin tegen ebola blijkt “zeer effectief”. Van de 5.837 mensen die het vaccin toegediend kregen in 2015 in het West-Afrikaanse land Guinee, is niemand besmet geraakt met het dodelijke virus.

Eerste vaccin

Dit vaccin is het eerste vaccin dat kan voorkomen dat mensen besmet raken met het virus. Tussen 2013 en 2016 zijn er in West-Afrika meer dan 11.300 mensen overleden aan de gevolgen van ebola. Na meerdere testen blijkt dat het vaccin (rVSV-EBOV) uitstekend werkt. Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): “Als er weer een ebola-epidemie uitbreekt, zullen we niet weerloos zijn.”

Nog niet goedgekeurd

Het vaccin is nog niet goedgekeurd door een regulerende instantie. Er is wel een noodvoorraad van 300.000 doses aangelegd, die gebruikt kan worden als een nieuwe uitbraak de kop op steekt.

Bestrijding

Het vaccin werd tijdens de epidemie ontwikkeld en voor het eerst gebruikt in Guinee in 2015. Voor die tijd was helemaal geen medicijn voorhanden. De ziekte werd vooral bestreden door medische teams in beschermende pakken die de zieken isoleerden van de niet-zieken om een verdere uitbraak van het virus te voorkomen. In maart 2016 gaf de WHO dat ebola geen gevaar meer vormde voor de wereldbevolking.

(Bron: ANP)

Geef een reactie