ziekenhuis

Van alle EU-landen liggen wij het kortst in het ziekenhuis

Wie in het ziekenhuis moet liggen wil niets liever dan zo snel mogelijk weer naar huis. In Nederland hebben we dan geluk, want van alle EU-landen blijkt dat de Nederlandse patiënt het kortst in het ziekenhuis ligt. Dit blijkt uit onderzoek van Eurostat, het Europese statistiekbureau. 

Gemiddeld 4,5 dagen

In Nederland ligt een patiënt gemiddeld 4,5 dagen in het ziekenhuis, het korst. Dit heeft onder andere te maken met dat steeds meer kleine ingrepen met een dagopname gaan. De patiënt gaat aan het einde van de dag gewoon weer naar huis. Daarnaast zijn inzichten veranderd. Moest iemand met een nieuwe heup vroeger nog weken op bed liggen, tegenwoordig staat de patiënt de volgende dag al naast het bed en wordt gestart met mobiliseren.

In andere EU-landen ligt het aantal dagen dat een patiënt in het ziekenhuis ligt een stuk hoger:

  • Tsjechië 9,6 dagen
  • Kroatië 9,3 dagen
  • Frankrijk 9,1 dagen
  • Duitsland 9 dagen

Ligduur

De cijfers gaan over het jaar 2016. Gemiddeld gezien is de opname duur in de EU-landen wel naar beneden gegaan. De grootste stijger is Frankrijk. Daar gaan patiënten van 5,7 dagen naar 9,1 dagen. De grootste daler is Finland. Zij hebben het aantal dagen terug gebracht van 11,2 naar 8,6. De berekening van de ligduur is tot stand gekomen door het aantal door gebrachten nachten te delen door het aantal ontslagen. Overigens zijn de korte opnames in verpleeghuizen niet meegerend.

Beter voor de patiënt

Sneller uit het ziekenhuis betekent niet alleen dat een vermindering van de wachttijd, het is in veel gevallen ook beter voor de patiënt. Die is sneller op de been en het risico op een infectie is ook minder groot.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Nu nog de verpleegkosten omlaag, zodat we ook de laagste kosten in Europa hebben en de ziektekosten verzekeringspremie kan ook de laagste in Europa worden. Die is nu namelijk het hoogst in Europa.