voetbal

Eredivisie voetbal van start met nieuwe spelregels

Sinds het wereldkampioenschap voor vrouwen gelden nieuwe spelregels in het voetbal. Met onder andere een wijziging in hoe er gewisseld wordt en de opbouw van een muurtje tijdens een vrije trap. Tijdens de wedstrijd tussen Ajax en PSV om de Johan Cruijff Schaal op zondag 28 juli 2019 zijn de nieuwe regels voor de eerste keer op het hoogste niveau in Nederland toegepast. Ook in de eredivisie krijgen we er vanaf seizoen 2019/2020 mee te maken. Hieronder een overzicht van de 6 grootste veranderingen.

Wisselen

Bij een wissel kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtsbijzijnde doel- of zijlijn gebeurt. Dit om tijdrekken te voorkomen of in het geval van een blessure.

Strafschopgebied

Een doeltrap of vrije trap in de eigen 16 meter hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de 16 meter aanraken.

De scheidsrechtersbal

Alleen 1 speler van het team dat de bal als laatste geraakt heeft mag in de buurt van de scheidsrechter staan als de bal valt. Alle andere spelers moeten minimaal 4 meter afstand houden. In het strafschopgebied is de bal altijd voor de keeper.

Muurtje

Als er een muurtje staat van 3 spelers of meer, dan moeten alle aanvallers minstens 1 meter afstand van dat muurtje houden. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Strafschoppen

Deze worden voortaan weer om en om genomen en niet meer ABBA. Dus team A begint, dan team B, vervolgens weer team A, enzovoort.

Kaarten teamofficials

Ook teamofficials zoals de coach, de verzorger of de teammanager kunnen een gele of rode kaart krijgen.

(Bron: KNVB, ANP)

Geef een antwoord