inwendige bestralingen

Erasmus MC gestart met inwendige bestralingen borstkankerpatiënten

Niet wekenlang naar het ziekenhuis voor bestralingen bij borstkanker, maar na één behandeling klaar zijn, bij het Erasmus MC in Rotterdam is dat vanaf nu mogelijk bij bepaalde vormen van borstkanker. Als eerste in Europa is het ziekenhuis begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiënten door het plaatsen van ‘zaadjes’ in de borst.

Minder schade

De inwendige bestralingen, die in Canada al langer worden toegepast, brengt geen schade toe aan hart- of longweefsel en is er minder huidschade dan bij externe bestraling. Het inwendig bestralen, ‘Permanent Breast Seed Implants’ (PBSI) genaamd, houdt in dat borstkankerpatiënten kleine ’titanium-zaadjes’ in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan worden met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar dit precies moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.

Nauwkeuriger

Arts-onderzoeker Gerson Struik: “Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. Door inwendig te bestralen, kan nauwkeuriger bestraald worden én het is veel prettiger voor patiënten doordat het in gang zetten van de inwendige bestraling in één ziekenhuisbezoek geregeld is.”

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

Patiënten boven de 50

De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiënten van boven de 50 met een laag risico op tumors. Gerda Verduijn, die als radiotherapeut-oncoloog de behandeling uitvoert vertelt op de website van Erasmus MC dat de behandeling bij jongere patiënten in veel gevallen niet geschikt is. “Statistieken wijzen uit dat jongere borstkankerpatiënten vaak een agressievere vorm van borstkanker hebben en daarvoor is bestraling van de gehele borst nodig.”

Effectief

Jaarlijks krijgen zo’n 17.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Tussen de 1000 en 2000 daarvan komen volgens Gerson Struik in aanmerking voor de nieuwe behandeling. De arts hoopt dat andere Nederlandse ziekenhuizen de behandelmethode overnemen. Volgens hem vermindert de nauwkeurigere methode de kans op terugkeer van kanker. Vervolgonderzoek in Canada heeft namelijk aangetoond dat de kans dat de kanker binnen 5 jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.

(Bron: ANP, erasmusmc.nl)

Geef een reactie