EK atletiek is van start

Het Europees Kampioenschap Atletiek wordt dit jaar gehouden in Amsterdam. Sinds de Olympische Spelen in 1928 werd er niet eerder een internationaal atletiektoernooi van deze omvang in  georganiseerd. Met 1500 atleten uit 51 landen is dit het grootste EK atletiektoernooi ooit.

Nederlandse atleten

Op  de eerste dag van het EK staat de tienkamp en de 10.000 meter bij de vrouwen centraal. Een van de medaille kanshebbers is atlete Jip Vastenburg. Zij kan voor Nederlandse ploeg op de 10.000 meter een podiumplaats bemachtigen. Verderop in het toernooi komen de Nederlandse atletes in actie tijdens de 100 meter horden, de 200, 400 en de 800 meter en de kwalificaties bij het discuswerpen en kogelstoten. De Nederlandse mannen doen mee aan de tienkamp, de 100 en 400 meter en aan de kwalificaties bij het verspringen en polsstokhoogspringen. Dafne Schippers is vrijdag, zaterdag en zondag te zien. De wedstrijden zijn online te volgen bij de NOS. Hier vindt u ook het volledige programma van alle wedstrijden.

Olympisch Stadion

Na de Olympische Spelen in 1928 bleef het Olympisch Stadio in Amsterdam een belangrijke functie houden. Om meer bezoekers te kunnen plaatsen werd er eind jaren 30 zelfs nog een ring opgebouwd. Langzaam verliest het stadion zijn functie, mede door de komst van andere stadions. Eind jaren 80 overweegt de Gemeente Amsterdam het stadion zelfs te slopen. De sloop gaat niet door en het gebouw wordt een Rijksmonument. In 1998 is het volledig gerenoveerd en wordt het stadion in oude stijl hersteld. Mede door het EK atletiek is het stadion opnieuw op de kaart gezet.

Feestelijke opening

Woensdag 5 juli 2016 is het EK atletiek feestelijk geopend. Tijdens de ceremonie droeg meerkampster Nadine Broersen de Nederlandse vlag. Koning Willem-Alexander was ook bij de opening aanwezig. Het grootste gedeelte van de wedstrijden is te zien in het Olympisch Stadion. De kwalificaties voor het discus- en speerwerpen worden op het Museumplein gehouden. Deze kwalificaties zijn voor iedereen vrij toegankelijk. Ook rond het Olympisch Stadion is van alles te beleven. De 23ste editie van het toernooi duurt van donderdag 6 t/m zondag 10 juli 2016.

Geef een reactie