Een miljoeneninvestering in sport

Minister Edith Schippers investeert de komende jaren miljoenen euro’s in sport. Ze wil meer mensen aan het sporten te krijgen en de Nederlandse topsportambities waarmaken, zo schrijft ze donderdag 23 juni 2016 in een brief aan de Tweede Kamer.

Belangrijke investeringen

De belangrijkste extra investeringen die minister Schippers wil doen, zijn:

  • 1,5 miljoen euro voor topsportprogramma’s
  • 2 miljoen euro voor de toelage van topsporters die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien
  • 6 miljoen euro voor maatschappelijke relevant sportonderzoek.

Daarnaast werkt de minister aan een regeling om topsporters te ondersteunen bij een overstap naar een maatschappelijke carrière.

Loterij

De investering van 1,5 miljoen euro in de topsport is volgens Schippers nodig omdat de inkomsten uit loterijen zijn tegengevallen. Ssportkoepel NOC*NSF heeft hierdoor moeten bezuinigen op de topsportprogramma’s. Vanaf 2018 moeten de inkomsten uit de Lotto en de Staatsloterij weer zo hoog zijn, dat het ministerie niet meer hoeft bij te springen.

Speciale sportprogramma’s

Tot slot laat de minister speciale programma’s ontwikkelen om vooral meer ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. Ook gaan topsporters clinics en presentaties geven op scholen, in buurten en bij sportverenigingen. Op deze manier kunnen ze als rolmodel fungeren en een bijdrage leveren aan het in beweging krijgen van jong en oud, aldus Schippers.

Geef een antwoord