Xavi heeft diabetes

Een leven vrij van diabetes, dat is het doel!

Elke week krijgen meer dan 1.000 mensen in Nederland de diagnose diabetes. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren fors zal stijgen. Het is inmiddels een van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. De impact van diabetes op het dagelijks leven is groot. Dat moet veranderen vindt het Diabetes Fonds: “Vrij zijn van diabetes, daar vechten we voor”.

Iedereen vrij van diabetes, daar vecht het Diabetes Fonds voor. Dat kunnen ze niet zonder uw steun. Helpt u  mee? Bel 0800-1130 (gratis) of word donateur via de website

Impact diabetes

In Nederland hebben 110.000 mensen diabetes type 1 en 1,1 miljoen mensen diabetes type 2. Een ziekte die je vaak niet ziet, maar een enorme impact heeft op het dagelijks leven. Wie diabetes heeft, heeft een grote kans op ernstige complicaties aan hart, ogen of nieren. Het is de realiteit voor heel veel volwassenen en kinderen met diabetes in Nederland. Het kan iedereen treffen, jong en oud.

Vrijheid ontnomen

Om hier aandacht voor te vragen staat op maandag 8 november 2021 de uitzending van Tijd voor MAX in het teken van diabetes. U hoort het verhaal van Kim (36). Ze leeft al 29 jaar met de gevolgen van diabetes type 1. De ziekte zorgt bij haar voor ernstige complicaties, waardoor ze haar baan als politieagent moest opgeven en haar wereld steeds kleiner wordt. Diabetes heeft Kim letterlijk haar vrijheid ontnomen.

Niet is meer vanzelfsprekend

Ook Xavi (2) krijgt de diagnose diabetes type 1 als hij 11 maanden oud is. Zijn moeder, Mieke, doet er alles aan om zijn bloedwaardes onder controle te houden. Dit betekent een enorme verantwoordelijkheid als ouder. Niets is meer vanzelfsprekend en haar angst voor complicaties is groot.

Naast de verhalen van Kim en Xavi, zijn onder anderen Tweede Kamerlid Eva van Esch en Floris Verbeij te gast. Zij vertellen over de impact van diabetes op hun leven. Prof. dr. Max Nieuwdorp vertelt over het onderzoek om diabetes type 1 af te remmen en complicaties te voorkomen. en Gerard Alderliefste treedt op.

Onderzoek

Prof. dr. Max Nieuwdorp van het Amsterdam UMC doet veelbelovend onderzoek om diabetes type 1 te kunnen afremmen en ernstige complicaties te voorkomen. Grote schommelingen van de bloedsuikerwaarde zijn vaak de oorzaak van ernstig leed. Door het overbrengen van gezonde bacteriën in de darmen van mensen met diabetes, wil hij patiënten een stabielere ziekte geven en daarmee complicaties voorkomen. “Ik ben hier heel erg optimistisch over. Ook omdat ik ervan overtuigd ben dat het onderzoek gaat helpen om de oorzaak van diabetes type 1 beter te begrijpen. Het zal bijdragen aan het oplossen van de puzzel.” aldus Nieuwdorp.

Over het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds zet zich in om diabetes te voorkomen, in de toekomst deze ziekte te genezen en de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Zodat zij kunnen leven zonder dagelijkse zorgen en de angst voor complicaties en zo mensen met diabetes hun vrijheid terug te geven. Al 40 jaar maakt het Diabetes Fonds onderzoek mogelijk en zet het zich in om iedereen te helpen om gezonder te leven, dankzij de inzet van donateurs en vrijwilligers. Daardoor zijn er belangrijke doorbraken gekomen, dat betekent een steeds betere behandeling van diabetes. Het Diabetes Fonds zet zich elke dag vol overtuiging en optimisme in voor een toekomst waarin generatie na generatie diabetesvrij kan leven.

Iedereen vrij van diabetes, daar vecht het Diabetes Fonds voor. Zij investeren in onderzoek, voorlichting en praktische oplossingen die het leven met diabetes makkelijker maken. Dat kunnen ze niet zonder uw steun. Helpt u  mee? Bel 0800-1130 (gratis) of word donateur via de website

Tijd voor MAX in het teken van diabetes is te zien op maandag 8 november 2021 om 17.10 uur op NPO 1.

(Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds)

Geef een reactie

Reactie

    Merle Sofie says:

    Zeker belangrijk om aandacht te geven!! Heb zelf 2 kinderen met diabetes, zij hebben het 35 jr.en zijn nu 43 en 46 jaar.
    Afgelopen week weer collecte gelopen, jammer dat dit programma niet vorige week was, maar wel blij dat het toch gebeurd!!