Een insect inslikken, kan dat kwaad?

Ook al zijn ze nog zo klein, een insect inslikken is vaak geen fijne ervaring. Het is niet alleen een vies idee, soms is het zelfs uren later nog te voelen in de keel (of denken we dat alleen maar?). Maar kan het eigenlijk kwaad om een insect in te slikken?

Een insect inslikken in Nederland

Er vliegt van alles door de lucht en de kans is dan ook aanwezig dat u tijdens het fietsen, wandelen of varen per ongeluk een insect binnen krijgt. Voor u het weet, slikt u zo’n insect door. Dat gaat vaak zo snel, dat u niet meer de kans krijgt hem uit te spugen. In het geval van een klein vliegje kan dat meestal geen kwaad. De maag bevat zoveel zuur, dat het in een oogwenk verteert. Het zal dus zeker niet blijven leven of in staat zijn om nog levensvatbare eitjes te leggen. De vleugels en poten van bepaalde insecten kunnen wel voor beschadiging in de darmen zorgen. Wanneer die erg scherp zijn of weerhaakjes hebben, zoals bijvoorbeeld een sprinkhaan, kan dit bijvoorbeeld gevaarlijk zijn.

Ziektes door insecten

Via uitwerpselen kunnen ziektes overgedragen worden. Dat is ook de reden dat u er, als u in de zomer buiten eet, goed aan doet om het eten af te dekken. Anders kunnen er vliegen op gaan zitten, die zich even ervoor nog tegoed hebben gedaan aan uitwerpselen. Dan kunnen ze eventuele ziektekiemen afgeven aan het voedsel, die zich daar verder ontwikkelen. Als u een insect inslikt, kunnen die ziektekiemen ook in de maag terecht komen. In Nederland hoeft u zich daar meestal geen zorgen om te maken, maar in bepaalde tropische landen moet u daar wel op beducht zijn. Ook kunnen insecten daar bijvoorbeeld een ziekte als cholera overbrengen. Insecten die voor de consumptie gebruikt worden, moeten ook altijd verhit worden voor gebruik, net als vlees.

Stekende insecten

Naast vliegen of kevers kunt u ook met minder onschuldige insecten te maken krijgen. Stekende insecten brengen hun eigen problemen met zich mee. Ook al heeft u eerder geen allergische reactie gekregen na de steek van een insect, is het in het geval van het doorslikken ervan belangrijk om erg alert te zijn. Mocht het insect u in uw keel of slokdarm steken en mocht daar een zwelling ontstaan, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Daarom adviseert het Rode Kruis dan ook om altijd meteen 112 te bellen na het inslikken van een wesp.

wespensteek
Lees ook: Wanneer is een wespensteek gevaarlijk?

Allergisch voor insecten

Het Voedingscentrum heeft nog een extra aandachtspunt, voor mensen met een schaal- of schelpdierenallergie of die allergisch zijn voor huismijt. Want soms kunnen zij dan ook allergisch zijn voor insecten.

Conclusie

Het hangt van het soort insect en het land waar u het inslikt af, of dat kwaad kan. Maar in veel gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Vriendin, Voedingscentrum, Quest junior. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie