allergie

Een allergie of intolerantie: wat is het verschil?

Als iemand niet goed tegen bepaald voedsel kan, wordt er vaak gesproken over een voedselallergie- of intolerantie. Hoewel er een gemene deler is, is een voedselallergie toch echt wat anders dan een intolerantie en vice versa.

Allergie

Het grootste verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie is dat bij een allergische reactie het afweersysteem in werking treedt. Het is als het ware een beetje ‘in de war’ en ziet bepaald eiwitten uit voedsel als ziekmakers. Er worden dan antistoffen aangemaakt, waardoor er de eerstvolgende keer een allergische reactie ontstaat. Het lichaam komt als het ware in opstand tegen het eiwit.

Intolerantie

Bij een intolerantie komt het afweersysteem niet in opstand. Het gaat dan op een reactie van het lichaam zelf, omdat het bijvoorbeeld bepaalde elementen van voedsel niet goed kan verteren of opnemen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lactose-intolerantie. In dit geval kan het lichaam de suiker uit melk niet goed verwerken en ontstaan er klachten.

lactose-intollerant
Lees ook: Zomaar last van lactose-intolerantie? De KoelkastCoach legt uit hoe dit komt

Overgevoelig zijn

Iemand kan dus allergisch zijn voor bepaald voedsel of en intolerantie voor zijn, maar wat houdt het in als iemand hier overgevoelig voor is? Overgevoeligheid is een term die ook vaak opduikt in berichten over dit soort thematiek en is eigenlijk een ‘verzamelnaam’ voor de klachten die ontstaan omdat iemand een voedselallergie- of intolerantie heeft.

(Bron: Thuisarts, Deventer Ziekenhuis)

Geef een reactie