Ajax

De historische overwinning van Ajax op Juventus in beeld

Door de 1-2 overwinning op Juventus staat Ajax voor het eerst in 22 jaar weer in de halve finale van de Champions League (voorheen Europacup 1). Een fotoverslag van deze historische voetbalwedstrijd.

De aanloop

Op 16 april 2019 wordt in Turijn de allesbeslissende wedstrijd gespeeld. Een week eerder spelen de Italianen in Amsterdam, waar Ajax laat zien dat het opgewassen is tegen Juventus. De teller blijft steken op 1-1, wat betekent dat er nog van alles kan gebeuren.

Ajax

Ajax-speler Dusan Tadic in duel met Juventus-speler Joao Cancelo tijdens de wedstrijd in Amsterdam.

Voordat de wedstrijd van 16 april begint, zijn de verwachtingen hooggespannen. Zou het Ajax lukken om na Bayren München en Real Madrid, ook Juventus uit te schakelen? Deze Italiaanse club behoort tot de top van het Europese voetbal en beschikt over de Portugese topspeler Cristiano Ronaldo. Hij is de meest scorende speler van heel Europa. Daarnaast verliest Juventus bijna nooit als zij thuis spelen. Kortom: een ploeg om rekening mee te houden.

Na de aftrap laten de Italianen al meteen hun klasse zien, wat uiteindelijk in de 28e minuut wordt beloond met een doelpunt van Ronaldo. Het is zijn 9e in 6 Champions League-wedstrijden.

Ajax

Ronaldo scoort de 1-0 in de 28e minuut van de wedstrijd

Ajax scoort de 1-1

Ajax gaat meteen op jacht naar de gelijkmaker. Die dient zich in de 34e minuut aan. Donny van de Beek krijgt de bal eigenlijk per toeval voor zijn voeten en schiet hard in het doel. Door dit doelpunt ligt het spel nog volledig open als de rust zich aandient.

Ajax

Donny van de beek scoort nog geen 10 minuten na de 1-0 van Ronaldo de gelijkmaker.

De 2e helft

Waar Ajax in de 1e helft nog met Juventus stoeit om de regie, laten de Amsterdammers in de 2e helft meteen zien wie de bovenliggende partij is. Kansen volgen elkaar op. Onder meer Hakim Ziyech heeft verschillende keren de potentiële 1-2  op zijn voet.

Ajax

Hakim Ziyech van Ajax wordt tegengehouden door de Italiaanse verdediger Leonardo Bonucci.

Uiteindelijk weten de Amsterdammers toch het doel weer te vinden. In de 67e minuut weet Matthijs de Ligt de bal in het doel van Juventus-keeper Szczęsny te krijgen en staat het 1-2.

Ajax

De Ligt scoort de 1-2 in Turijn.

Ajax wint!

Juventus probeert het daarna nog wel, maar weet niet meer te scoren. Ajax wint in Turijn en gaat door naar de halve finale van de Champions League, waar het Manchester City of Tottenham Hotspur treft. Het is voor het eerst sinds 1997 dat de Amsterdammers zo ver komen in de Champions League, die dan nog de Europacup 1 heet.

Ajax

Na het fluitsignaal is het officieel: Ajax is door naar de halve finale!

Herhaling van 1995?

Uiteraard zijn niet alleen de spelers zelf blij. Ook directeur en ex-keeper Edwin van der Sar is enorm gelukkig met het resultaat.

Ajax

Van der Sar juicht na winst op Juventus.

De Ajax-directeur weet uit eigen ervaring hoe het is om zo ver te komen in een Europese eindronde. Hij staat onder meer voor Ajax onder de lat als de club in 1995 onder leiding van Louis van Gaal de Europacup 1 wint.

Ajax

Van Gaal houdt de beker omhoog bij de huldiging van Ajax in 1995.

Uiteraard zorgen de Europese overwinningen van Ajax ervoor dat velen hopen op een herhaling van 1995. Om dit te bereiken moet eerst de halve finale op 7 mei worden gewonnen. Vervolgens moet Ajax dan ook de finale op 1 juni 2019 winnen.

(Bron: ANP, NOS, AD, BBC)