Ajax

Champions League-avontuur Ajax eindigt in deceptie, maar Ajacieden kijken trots terug

Een prachtige reis door Europa, met als bezegeling het spelen van de Champions League-finale op 1 juni 2019 in Madrid is op het allerlaatste moment in een deceptie geëindigd voor Ajax. Na in Londen met 1-0 van Tottenham Hotspur te winnen en bij de return op woensdag 8 mei in de rust riant met 2-0 voor te staan, heeft Ajax de overwinning in de zesde minuut van de blessuretijd nog door de vingers zien glippen. Het gevoel van verslagenheid is groot onder zowel de spelers als de aanhangers, maar toch is er ook een gevoel van trots dat het team van trainer Ten Hag het zo ver gebracht heeft.

Prachtige wedstrijden

De ploeg is het Europese seizoen in juli vorig jaar in de tweede voorronde tegen SK Sturm Graz begonnen en pas op de drempel van de finale is het sprookje voorbij. Ajax kan terugkijken op een fantastische Europese reeks, met prachtige wedstrijden tegen onder meer Bayern München, Real Madrid en Juventus. Na 23 jaar is het voor het eerst dat een Nederlandse club de halve eindstrijd van de Champions League bereikt. Ajax, maar zeker ook het Nederlandse voetbal staat daarmee weer op de kaart in Europa.

Ajax

Ajax viert feest na de 1-0 van Matthijs de Ligt tegen Tottenham Hotspur tijdens de return van de halve finale.

De Europese weg van Ajax dit seizoen

Ajax – SK Sturm Graz: 2-0
SK Sturm Graz – Ajax: 1-3
Standard Luik – Ajax: 2-2
Ajax – Standard Luik: 3-0
Ajax – Dynamo Kiev: 3-1
Dynamo Kiev – Ajax: 0-0
Ajax – AEK Athene: 3-0
Bayern München – Ajax: 1-1
Ajax – Benfica: 1-0
Benfica – Ajax: 1-1
AEK Athene – Ajax: 0-2
Ajax – Bayern München: 3-3
Ajax – Real Madrid: 1-2
Real Madrid – Ajax: 1-4
Ajax – Juventus: 1-1
Juventus – Ajax: 1-2
Tottenham Hotspur – Ajax: 0-1
Ajax – Tottenham Hotspur: 2-3

Ajax

Ajax wint met 4-1 tegen Real Madrid.

Ajax bereikt de halve finale na het verslaan van Juventus.

Supporters belonen verslagen Ajax met applaus

De supporters in de Johan Cruijff ArenA hebben de spelers van Ajax ondanks de grote teleurstelling na de late 2-3 met een applaus geëerd. Joël Veltman: “De ene speler zat na afloop op het veld te huilen, de ander was juist stil. Het publiek nam ons mee. Dat geeft wel aan hoe trots ze zijn. En we mogen ook ontzettend trots zijn.” Via Twitter zegt voorzitter Michael van Praag van de KNVB: “De Europese campagne van Ajax heeft nationaal en internationaal diep, diep respect afgedwongen en dit fantastische team is daarmee door miljoenen mensen in hun harten gesloten.

Recordaantal kijkers

Een recordaantal van 5,4 miljoen mensen heeft woensdag gezien hoe Ajax de halve finale van de Champions League op de valreep heeft verloren. De return in de halve finale is de best bekeken wedstrijd van Ajax, de best bekeken wedstrijd van een Nederlandse voetbalclub en het best bekeken Champions League-duel ooit. Dat bevestigt de Stichting KijkOnderzoek. Het eerste duel tussen Ajax en de Spurs, een week eerder, heeft bijna 4,2 miljoen kijkers getrokken.

Landstitel

Kort na de pijnlijke uitschakeling moet nog niet iedereen er al aan denken, maar volgens Erik ten Hag is Ajax het aan de achterban verplicht om na de KNVB-beker nu ook de landstitel te winnen. De trainer staat nu voor de taak om zijn groep op te peppen voor de ontknoping in de competitie. Na afloop van het verloren duel heeft Ten Hag al een aanzet gegeven met een korte toespraak in de kleedkamer. “Er werd wel wat gezegd, maar ik heb daar niet heel veel van meegekregen”, bekent Frenkie de Jong. De Jong denkt echter dat de selectie van Ajax sterk en volwassen genoeg is om tegen Utrecht het juiste antwoord te geven. “Nu overheerst de teleurstelling en morgen waarschijnlijk ook nog wel. Maar de tijd heelt alle wonden, zeggen ze wel eens. De landstitel is heel belangrijk voor ons. We kunnen ons daar zeker voor opladen.” Aanvoerder Matthijs de Ligt: “Als je voor aanvang van het seizoen had gezegd dat we in Nederland de ‘dubbel’ zouden pakken, hadden wij daar gelijk voor getekend. Ook al voelen we op dit moment vooral veel pijn, we moeten zorgen dat we er zondag staan”.

Ajax

Landskampioenschap in 2014.

Nog 2 zeges nodig

Ajax heeft evenveel punten als PSV, maar omdat het doelsaldo van de Amsterdammers veel beter is, volstaan zeges tegen Utrecht en De Graafschap voor de eerste landstitel in 5 jaar tijd. Dat het kampioenschap zo lang geleden is, helpt volgens De Ligt de komende dagen ook mee om de juiste motivatie snel weer te vinden. “Als we kampioen worden, verzacht dat de pijn snel. We moeten niet vergeten dat dit een geweldige Europese campagne is geweest. We moeten bij elkaar gaan zitten en hier gewoon op een goede manier mee omgaan.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie