Controleer uw huid op verdachte plekjes

Een ruime meerderheid van de Nederlanders tussen de 20 en 50 jaar checkt controleert de huid niet vaak genoeg op verdachte plekjes. Dit blijkt uit onderzoek door Stichting Melanoom. Een alarmerende uitkomst vindt de stichting, want er op tijd bij zijn kan letterlijk een leven redden.

Melanoom

Er zijn verschillende soorten huidkanker. De bekendste zijn melanomen. Jaarlijks krijgen 6000 Nederlanders deze diagnose. Het zijn donkere plekjes die vaak ontstaan vanuit een moedervlek. Als een moedervlek groeit, bloedt, jeukt, van kleur verandert of grillig van vorm wordt, kan het een melanoom zijn. Het kan ook om een basalioom gaan. Zo’n plekje is meestal niet bruin, maar ziet er wat glazig uit en kan kapot gaan. Dit wordt ook een vorm van kanker genoemd, omdat het niet vanzelf verdwijnt en steeds verder groeit. Een basalioom kan niet uitzaaien. Het is pas ‘over’ als het helemaal verwijderd is. Wat we op den duur bijna allemaal krijgen zijn ouderdomswratten. Deze liggen op de huid en niet erin zoals moedervlekken. Deze plekken zijn door de huisarts te verwijderen.

Controleren

Uit het onderzoek blijkt ook dat 3 op de 10 Nederlanders de huid nooit controleert op verdachte plekken. Sterker nog, 1 op de 5 mensen heeft geen idee waar hij op moet letten bij het controleren. Twintigers controleren hun huid het minst terwijl een melanoom in de top 3 staat van meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Laat bij twijfel het plekje altijd aan de huisarts zien. Vaak is het goedaardig, een levervlek of een ouderdomswrat, maar in sommige gevallen niet en kan het een beschadiging zijn door zonlicht. Stichting Melanoom heeft de 5 signalen waar u melanoom aan kunt herkennen op een rij gezet.

Volgens dokter Ted van Essen is onderdeel van het probleem dat we zelf niet overal de huid kunnen zien. Bijvoorbeeld de huid op de rug. “Je moet dan iemand vragen dat te doen. Voor alleengaanden is dat extra lastig. Het tweede probleem is dat mensen vaak de kop in het zand steken. Ze verdringen de angst dat het huidkanker zou kunnen zijn en lopen er dan mee door. Naar mijn ervaring komt dat vaker voor dan dat iemand een plekje gewoon niet ziet.”

#Checkjezelf

Om Nederlanders bewuster te maken van het belang van het regelmatig checken van de huid, start Stichting Melanoom op 12 juli 2016 de campagne #checkjezelf. Met het filmpje How to check out a guy in 20 seconds willen ze mensen stimuleren om zichzelf beter en vaker te checken. Naast een filmpje delen ze de komende weken tips, verhalen en vragen via Facebook en Twitter.

(Bron: Stichting Melanoom)

Geef een reactie