moedervlek

Per ongeluk een moedervlek opengekrabd? Dat is niet meteen reden tot zorgen

Soms jeukt de huid rondom een moedervlek en kunt u niets anders doen dan eraan krabben. Door het krabben kan de moedervlek opengaan en een beetje gaan bloeden. Er wordt door sommigen gedacht dat hierdoor huidkanker kan ontstaan, maar is dat wel echt zo?

Geen wetenschappelijk bewijs

Moedervlekken zijn heel normaal. Werkelijk iedereen heeft ze, vaak een stuk of 25. Normaal gesproken zijn ze vrij onschuldig, maar soms is dit niet het geval. Bijvoorbeeld als zij van kleur, vorm of structuur veranderen. Dit soort moedervlekken kunnen duiden op onderliggende problemen, zoals huidkanker.

Moedervlek
Lees ook: Rare moedervlek? Hieraan herkent u een eventuele melanoom

Opengekrabd

Ook per ongeluk opengekrabde en daardoor bloedende moedervlekken worden vaak gezien als onheilspellend. De beschadiging plaveit de weg voor kanker, is het idee. Wetenschappelijk gezien is hier geen bewijs voor. Een bloedende moedervlek is dus echt niet altijd het begin van huidkanker. Zeker niet als het openkrabben per ongeluk is gebeurd.

Krabben door jeuk

Het kan een ander verhaal zijn als de moedervlek begint te jeuken en u er daarom aan heeft gekrabd. Jeuk kan wel een indicator zijn van een onrustige moedervlek. Onrustige moedervlekken worden dysplastische moedervlekken genoemd. Als u zoiets waarneemt, is het zaak om contact op te nemen met uw arts.

Een onrustig exemplaar is in veel gevallen overigens ook geen reden tot paniek, want 5 op de miljoen moedervlekken veranderen uiteindelijk in een melanoom. Een melanoom is een vorm van huidkanker die kan ontstaan uit een moedervlek. In 2019 is er bij 7.000 mensen een melanoom gevonden.

Kanker en wondgenezing

Hoewel per ongeluk een moedervlek openkrabben dus niet per se hoeft te betekenen dat er huidkanker gaat ontstaan, is het wel zo dat wondjes over het algemeen tot vorming van meer kwaadaardige lichaamscellen leiden. Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat wondgenezing de vorming dit soort cellen stimuleert. Dit is niet meteen reden tot zorgen, want het lichaam ruimt veel ze vaak vanzelf weer op.

(Bron: Pubmed, Sloan Kettering Institute, Healthline, archief, thuisarts.nl, Margriet, kanker.nl, Tergooi Ziekenhuis)

Geef een reactie

Reacties (2)

    dinirosa says:

    ik had tot 1981 een moedervlek in mijn hals, bij het verwijderen van mijn amandelen bleek dat er veel wild vlees zat, enige tijd na de operatie is de vlek volledig weggetrokken.

    Piet41 says:

    Ook ik had een moedervlek die jeukte en door er aan te krabben kwam er bloed op mijn overhemd.
    Mijn vrouw stuurde mij naar de huisarts die het geheel verwijderde, na het opsturen bleek het een melanoom waarvoor ik jaren ben behandeld in het Daniel den Hoed kliniek te Rotterdam. Nu zonder kanker. Hoera.