Immuuntherapie

Catharina Ziekenhuis Eindhoven enthousiast over nieuwe behandeling longkanker

Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven is enthousiast over de resultaten van een nieuwe behandeling om bepaalde vormen van uitgezaaide longkanker te behandelen. In de afgelopen 3 jaar hebben zij immuuntherapie toegepast en de resultaten zijn spectaculair te noemen. Van de 280 patiënten die behandeld zijn, is nog een substantieel deel in leven. Maar longarts Ben van den Borne waarschuwt wel dat de behandeling niet bij iedereen aanslaat. 

Aanvallen van indringers

De overlevingskans voor patiënten met uitgezaaide longkanker was tot voor een aantal jaren terug niet groot. Longkanker is één van de meest kwaadaardige vormen van kanker. De resterende tijd werd eerder uitgedrukt in maanden dan jaren. Door de komst van immuuntherapie is hier verandering in gekomen. De therapie is ontwikkeld door de Amerikaan James P. Allison en de Japanner Tasuku Honjo. Zij ontdekten hoe kankercellen zich kunnen verweren tegen witte bloedlichamen die ‘indringers’ aanvallen. Met een synthetisch middel via een infuus, wordt deze blokkade omzeild. De witte bloedlichamen kunnen dan wel hun aanval uitvoeren.

Positieve resultaten

De immuuntherapie wordt in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven aanvankelijk ingezet als een ‘laatste redmiddel’. Patiënten hebben veelal eerst chemotherapie of bestralingen gehad voordat immuuntherapie wordt ingezet. Maar de resultaten zijn zo succesvol dat de behandeling inmiddels vaak als eerste wordt ingezet. In eerste instantie zijn het alleen patiënten met uitgezaaide long- en huidkanker die de immuuntherapie krijgen. Maar door de positieve resultaten wordt het ook ingezet bij andere vormen van kanker zoals blaas-, niercel-, hals- en sommige vormen van lymfeklierkanker.

Nadelen

Aan elke behandeling zitten ook nadelen. Zo kan de patiënt ernstige bijwerkingen ondervinden als chronische diarree of orgaanontstekingen. Daarnaast laat het Catharina Ziekenhuis weten dat voor veel patiënten die 3 jaar geleden te horen kregen dat zij mogelijk zouden sterven maar nog altijd in leven zijn, psychologische begeleiding krijgen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Kostbaar

In de afgelopen jaren hebben 12 medische centra deze vorm van therapie uitgevoerd en de resultaten zijn optimistisch. De kosten van de behandeling zijn hoog, ongeveer 100.000 euro per persoon per jaar. Om dit te kunnen bekostigen heeft de overheid afspraken gemaakt met de medicijnfabrikanten. Het Catharina Ziekenhuis Eindhoven past de immuuntherapie sinds 3 jaar toe. Van de 280 patiënten die de afgelopen 3 jaar met deze vorm van therapie zijn behandeld, is nog steeds een groot deel in leven.

(Bron: AD)

Geef een reactie