anale jeuk

Anale jeuk: hier komt het door en dit kunt u ertegen doen

Jeuk op zich is al niet fijn, maar anale jeuk is mogelijk een van de naarste varianten. Hoe wordt dit veroorzaakt? En belangrijker: hoe komt u hier weer vanaf?

Te vochtig en te droog

Anale jeuk kan allerlei oorzaken hebben. Op de website thuisarts.nl, een site van het Nederlandse Huisartsen Genootschap, staat beschreven dat het vaak komt doordat het gebied rond de anus te droog of juist te vochtig is. Zweet en slecht ventilerend ondergoed kan bijvoorbeeld zorgen voor te veel vocht, net als vochtig toiletpapier en niet goed afdrogen na het douchen.

Elimineer veroorzakers

Om deze oorzaak uit te sluiten doet u er dus goed aan om mogelijke veroorzakers te elimineren. Draagt u bijvoorbeeld altijd ondergoed van synthetische stof? Stap dan over op katoenen ondergoed. Dat ademt een stuk beter. Ook vochtig toiletpapier is echt niet alles. “Men denkt vaak dat vochtig toiletpapier extra hygiënisch is, maar het levert heel vaak juist jeuk op”, aldus MAX-huisarts Ted van Essen.

Te droog kan het gebied rond de anus worden door bepaalde zepen. Zeep droogt de huid immers uit en dat is zeker rondom de anus niet wenselijk. “Met water wassen is daarom veel beter dan zeep gebruiken”, aldus MAX-huisarts Ted van Essen.

Infecties

Naast vocht en droogte kan anale jeuk ook ontstaan door schimmels of bacteriën. Die kunnen zich hier bijvoorbeeld ontwikkelen als iemand na de grote boodschap niet goed afveegt. Een schimmel- of bacteriële-infectie verdwijnt vaak snel als u bij de huisarts te juiste zalf krijgt. “Zo’n zalf doorbreekt de vicieuze cirkel van jeuk en krabben naar jeuk.”

Eet- en drinkgewoontes

Naast vochtigheid, droogte en infecties, zijn er nog een aantal andere zaken die anale jeuk kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zogenoemde anus-scheurtjes, die kunnen ontstaan als de anus te ver wordt uitgerekt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de ontlasting te dik of te hard is. Anus-scheurtjes gaan meestal vanzelf weer over, maar kunnen wel erg bloeden. Om ervoor te zorgen dat u niet opnieuw last krijgt van dit soort scheurtjes, kunt u kijken naar uw eet- en drinkpatroon. Genoeg drinken (ongeveer 2 liter per dag) en gezond eten kan de stoelgang aanzienlijk verbeteren. Ook genoeg beweging (meer dan 30 minuten per dag) kan u helpen.

Bezoek aan de huisarts

Ook aambeien en wormpjes kunnen jeuk in deze regionen veroorzaken. In het geval van aambeien kan een verandering van het eet- en beweegpatroon ook helpen, maar als het niet vanzelf overgaat is een bezoekje aan de dokter noodzakelijk. De huisarts kan ook helpen als er sprake is van wormpjes. Deze beestjes kunnen in veel gevallen bestreden worden met een wormenkuur. Het is altijd een goed idee om naar de arts te gaan als u zelf de oorzaak van uw anale jeuk niet kunt verklaren, want wellicht zijn het dus wel wormpjes.

Hygiëne

Om ervoor te zorgen dat de wormpjes niet blijven terugkomen, zijn er een aantal hygiënemaatregelen die u mogelijk kunt nemen. Houd de vingernagels bijvoorbeeld kort en maak oppervlaktes die vaak aangeraakt worden dagelijks schoon. Zo hebben eventuele wormeneitjes minder kans om onder uw nagels te gaan zitten en zich te verspreiden door uw huis. Ook dagelijks schoon ondergoed dragen en handdoeken regelmatig verwisselen kan helpen. Als u dit alles al doet en last heeft van wormpjes kunt u ook uw huisarts om extra advies vragen.

(Bron: Ted van Essen, thuisarts.nl)

Geef een reactie

Reactie

    janusje says:

    Een spa-toilet kopen kan heel wat narigheid voorkomen, een keer een uitgave maar ontzettend fijn, je bent altijd super schoon.