Ajax gaat voor compleet lijstje Europese cups

Als het Ajax lukt de Europa League finale van Manchester United te winnen, dan behaalt de Amsterdamse club een unieke primeur. Als enige club hebben zij dan alle 5 de Europese toernooien gewonnen.

Europa Cup I

Voor de Champions League in 1992 zijn intrede doet wordt er om de Europa Cup I gespeeld.
Ajax wint die maar liefst driemaal, in 1971, 1972 én 1973.

Ajax

Europa Cup II

Ook de Europa Cup II is door de Ajacieden gewonnen. Tot 1999 is dit het toernooi voor bekerwinnaars en Ajax wint in 1987 de finale van FC Lokomotive Leipzig.

Ajax

UEFA Cup

De UEFA Cup is de voorloper van de in 2009 gestarte Europa League en Ajax weet in 1992 de finale te winnen van Torino.

Champions League

Van de 2 huidige Europese toernooien, de Europa League en de Champions League, heeft Ajax in 1995 al het eerste succes op zijn naam gezet, door in de Champions League-finale te winnen van AC Milan.

Ajax

Europa League

Op woensdag 24 mei 2017 kan in Stockholm de prijzenkast na 22 jaar worden aangevuld met de vijfde Europese prijs. Ook tegen de rijkste club van de wereld wil Ajax haar eigen aanvallende spel spelen. Op het Museumplein worden 100.000 fans verwacht die de eindstrijd op grote schermen komen bekijken. De finale van de Europa League is overschaduwd door de bloedige aanslag van maandag 23 mei 2017, na het concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in de Manchester Arena. De openingsceremonie is daarom versoberd en voorafgaand aan de eindstrijd wordt om een minuut stilte gevraagd.

(Bron: ANP, nu.nl, wikipedia)

Geef een reactie